eur:
394.96
usd:
363.26
bux:
65450.33
2024. március 19. kedd Bánk, József
Boris Johnson brit miniszterelnököt támogató üzenet egy kisteherautó oldalán a londoni St. Thomas Kórház előtt 2020. április 7-én. Az új koronavírussal fertőzött kormányfőt az előző este átszállították a londoni St. Thomas Kórház intenzív osztályára, és akadályoztatása alatt Dominic Raab külügyminiszter látja el a kormányfői feladatokat.
Nyitókép: MTI/EPA/Vickie Flores

A briteknél még szükségesek a korlátozások

A brit kormány szerint már nincsenek hirtelen kiugró növekedések az új koronavírus okozta nagy-britanniai megbetegedések számában, a tetőzés egyértelmű jeleire azonban még várni kell, ezért egyelőre nem lehet szó a járvány terjedésének megfékezését szolgáló intézkedések felülvizsgálatáról.

Dominic Raab külügyminiszter, aki a koronavírus-betegségben szenvedő Boris Johnson miniszterelnök helyett látja el ideiglenesen a kormányfői teendőket, a Downing Streeten tartott csütörtök esti sajtótájékoztatóján elmondta: a kormány a jövő hét végéig várhatóan nem tesz újabb bejelentést a korlátozások ügyében, mivel előbb teljesen egyértelmű bizonyítékokra van szükség arra, hogy a nagy-britanniai járvány túljutott a tetőpontján.

A brit kormány csaknem három hete hozott rendelkezése alapján a lakosság csak a legszükségesebb esetekben hagyhatja el otthonait.

Az intézkedés előírja, hogy az alapvető szükségleti cikkek, főleg élelmiszerek és gyógyszerek beszerzése céljából lehet kimenni az utcára, és e célból is a lehető legritkábban.

Ezen felül naponta egy szabadtéri testedzés - séta, futás, biciklizés - engedélyezett, de az is egyedül vagy az egy háztartásban élő családtagokkal. Kettőnél több, nem egy háztartásban élő ember nem tartózkodhat együtt az utcán.

Kivételt jelent a korlátozások alól, ha valakinek orvosi segítségre van szüksége, ha más, rászoruló emberről kell gondoskodnia, vagy ha munkába utazik, de ez utóbbi is csak akkor, ha feltétlenül szükséges, és ha az adott munkát otthonról nem lehet elvégezni.

A kormány eredetileg három hét után felülvizsgálta volna e korlátozásokat, és ez hétfőn vált volna esedékessé. A Downing Street azonban már Raab csütörtöki bejelentése előtt jelezte, hogy az első felülvizsgálat elmarad.

  • Nagy-Britanniában eddig 65 077 páciens szervezetében mutatták ki az új típusú koronavírus jelenlétét.
  • Egy nap alatt 4343-mal nőtt az azonosított fertőzöttek száma.
  • A halálos áldozatok száma a csütörtöki kimutatás szerint 7978; ez 881-gyel magasabb az előző napi adatnál.
  • A szűréssel azonosított új koronavírus-fertőzések napi száma 1149-cel, a napi halálozási szám 57-tel alacsonyabb az egy nappal korábbi adatoknál.

Sir Patrick Vallance, a brit kormány tudományos főtanácsadója, aki szintén részt vett a Downing Streeten tartott sajtótájékoztatón, grafikonokkal illusztrált beszámolójában elmondta: már tudható, hogy az emberek közötti érintkezés korlátozását célzó intézkedések akadályozzák a vírus terjedését a közösségeken belül.

A fertőzéses esetek számának változását jelző, a tájékoztatón bemutatott grafikus ábráról elmondta: látszik, hogy a számok még ingadoznak, de nincsenek éles kiugrások, nincsenek "egetverő" fertőződési adatok, sőt most már inkább a görbe laposodása észlelhető.

Vallance szerint az intenzív kezelésre szoruló betegek számának növekedése sem gyorsul, az ezt jelző görbe is a laposodás jeleit mutatja.

Hozzátette: néhány héten belül ugyanez várható a halálozási adatokat mutató grafikonban is.

A kormányfőtanácsos szerint az emberek elkülönítését célzó intézkedések nélkül a grafikonok sokkal magasabb számokat jeleznének.

Címlapról ajánljuk

Állami támogatások: komoly feszültségforrás készül az EU-tagállamok között

A kormányok állami támogatásokat nyújthatnak gazdaságaik versenyképességének növelése érdekében, és ezzel nem minden tagállam ért egyet. Máthé Réka Zsuzsánna, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Európa Stratégia Kutatóintézetének tudományos munkatársa szerint az ideiglenes szabályozás nagy nyertese a német, a francia és a magyar gazdaság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
Kiderült: év végéig visszatöltik amerikai olaj-készleteket, és csak átmeneti az új LNG-projektek blokkolása

Kiderült: év végéig visszatöltik amerikai olaj-készleteket, és csak átmeneti az új LNG-projektek blokkolása

Az Egyesült Államok energiaügyi minisztere azt jelentette be hétfőn, hogy az év végére az ország stratégiai kőolajkészlete (SPR) várhatóan eléri vagy meghaladja a két évvel korábbi szintet, amikor egy példátlanul nagy, 180 millió hordós készletleépítés indult el az olajárak letörése érdekében. Jennifer Granholm azt is hangsúlyozta, hogy csak átmeneti jellegű, mindössze néhány hónapig tartó szünetet jelent a Biden-adminisztráció döntése, hogy megállították a további LNG-kapacitások kiépülését, amelyek exporta vitték volna a cseppfolyós földgázt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×