eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Köztisztasági dolgozó buszt fertőtlenít egy varsói buszpályudvaron a koronavírus-járvány megfékezése érdekében 2020. március 26-én. Lengyelországban 1085-re nőtt a kimutatott fertőzések száma, eddig 15 beteg hunyt el. A kormány jóváhagyott egy törvénycsomagot, amely a járvány miatti gazdasági visszaeseés ellensúlyozása céljából a munkahelyek megőrzését, a munkavállalók, a kis- és közepes vállalatok, valamint az egészségügy támogatását, a pénzügyi szektor megerősítését célozza.
Nyitókép: MTI/AP/Czarek Sokolowski

Kiszivárgott dokumentum: rosszul áll védőfelszereléssel az unió

Az Európai Bizottság egy kiszivárgott dokumentuma szerint kevés a koronavírus-járvány megfékezéséhez szükséges védőfelszerelés az Európai Unióban. A beszerzések központilag és tagállami szinten is folyamatosak.

Az európai uniós tagállamoknak a mostanihoz képest

tízszer több személyi védőfelszerelésre és egyéb orvostechnikai eszközre van szüksége

a koronavírus-járvánnyal szembeni védekezéshez – legalábbis ez derül ki a Reuters hírügynökség által nyilvánosságra hozott belső uniós dokumentumból. A bizottság becslései szerint a hagyományos ellátás mindössze a szükséges ellátás körülbelül 10 százalékát lesz képes kielégíteni.

A jelentés azt is megállapítja, hogy a tagországok korlátozottan rendelkeznek a szükséges felszerelések előállításához szükséges kapacitásokkal. A helyzetet nehezíti, hogy

a határokat lezárták és sok ország megtiltotta orvostechnikai eszközök kivitelét.

Az autógyártók egy része, például a Ferrari lélegeztetőgépek gyártására állna át, a Rolls-Royce, a Ford és a Honda felkérést kapott a brit kormánytól, hogy álljanak át egészségügyi segédeszközök készítésére, de a General Motors is tervez ilyen lépéseket. Van olyan whiskey gyártó, amelyik kézfertőtlenítőket állít majd elő.

Az Európai Bizottság a tagállamok nevében közös beszerzéseket is elindított.

Magyarországra legutóbb 86 lélegeztetőgép és 3 millió szájmaszk érkezett Kínából. A tervek szerint újabb beszerzések is érkeznek majd, de Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón is hangsúlyozta: most a világban egészségügyi eszközökből szabadrablás van, vagyis csak az biztos, ami meg is érkezik az országba.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Dohányosokat kérdeztek, érdekes dologok derültek ki

Dohányosokat kérdeztek, érdekes dologok derültek ki

A leszokási hajlandóságot nagyban befolyásolja, hogy mennyire érezzük távolinak a dohányzás negatív, illetve a leszokás pozitív következményeit – derül ki az ELTE PPK kutatóinak 1500 dohányost bevonó vizsgálatából.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×