INFORÁDIÓ 
2020. április 7. kedd
Herman

koronavírus

védőfelszerelés

európai unió

Köztisztasági dolgozó buszt fertőtlenít egy varsói buszpályudvaron a koronavírus-járvány megfékezése érdekében 2020. március 26-én. Lengyelországban 1085-re nőtt a kimutatott fertőzések száma, eddig 15 beteg hunyt el. A kormány jóváhagyott egy törvénycsomagot, amely a járvány miatti gazdasági visszaeseés ellensúlyozása céljából a munkahelyek megőrzését, a munkavállalók, a kis- és közepes vállalatok, valamint az egészségügy támogatását, a pénzügyi szektor megerősítését célozza.

Kiszivárgott dokumentum: rosszul áll védőfelszereléssel az unió

Az Európai Bizottság egy kiszivárgott dokumentuma szerint kevés a koronavírus-járvány megfékezéséhez szükséges védőfelszerelés az Európai Unióban. A beszerzések központilag és tagállami szinten is folyamatosak.

Az európai uniós tagállamoknak a mostanihoz képest

tízszer több személyi védőfelszerelésre és egyéb orvostechnikai eszközre van szüksége

a koronavírus-járvánnyal szembeni védekezéshez – legalábbis ez derül ki a Reuters hírügynökség által nyilvánosságra hozott belső uniós dokumentumból. A bizottság becslései szerint a hagyományos ellátás mindössze a szükséges ellátás körülbelül 10 százalékát lesz képes kielégíteni.

A jelentés azt is megállapítja, hogy a tagországok korlátozottan rendelkeznek a szükséges felszerelések előállításához szükséges kapacitásokkal. A helyzetet nehezíti, hogy

a határokat lezárták és sok ország megtiltotta orvostechnikai eszközök kivitelét.

Az autógyártók egy része, például a Ferrari lélegeztetőgépek gyártására állna át, a Rolls-Royce, a Ford és a Honda felkérést kapott a brit kormánytól, hogy álljanak át egészségügyi segédeszközök készítésére, de a General Motors is tervez ilyen lépéseket. Van olyan whiskey gyártó, amelyik kézfertőtlenítőket állít majd elő.

Az Európai Bizottság a tagállamok nevében közös beszerzéseket is elindított.

Magyarországra legutóbb 86 lélegeztetőgép és 3 millió szájmaszk érkezett Kínából. A tervek szerint újabb beszerzések is érkeznek majd, de Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón is hangsúlyozta: most a világban egészségügyi eszközökből szabadrablás van, vagyis csak az biztos, ami meg is érkezik az országba.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: MTI/AP/Czarek Sokolowski

Kapcsolódó hang

Az EU szerint kevés a felszerelés
 


A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018