eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
A szájmaszk mellett a fejére húzott nejlonzacskóval is védekezik egy férfi, mielőtt bemegy egy vuhani ABC-áruházba 2020. február 10-én. A koronavírus előidézte tüdőgyulladás halálos áldozatainak száma 908-ra emelkedett Kínában, a legtöbben a járvány gócpontjában, Hupej tartományban és annak székhelyén, Vuhanban hunytak el.
Nyitókép: MTI/AP/Chinatopix

Egy magyar Vuhanban: a bizakodás után most egyre nagyobb a félelem

Él a koronavírus epicentrumaként nyilvántartott, karanténba zárt 11 milliós városban egy magyar, aki kínai kedvese miatt nem jött haza Magyarországra.

A művész és párja az elmúlt hetekben egy-egy alkalommal hagyta el a lakást, akkor is szigorú védőöltözetben. Más is így tesz, embereket elvétve látni az utcán, de akkor sem mennek egymás közelébe. "Így két hét után, látva, hogy a fertőzöttek, illetve az elhunytak száma továbbra is csak nő, a félelem egyre tapinthatóbb – mondta Keresztes Zoltán zeneszerző a Blikknek. "A pánik eleinte nem annyira volt érezhető. Az emberek fegyelmezetten vették tudomásul a kialakult helyzetet" - idézte fel, hozzátéve: a hatóságok eleinte szerették volna megfékezni a kórokozót a holdújévi ünnepi hét alatt, és mindenki bizakodó volt, hogy ez sikerülni is fog.

A férfi szerint a félelem ellenére az elmúlt napokban többen merészkedtek az utcákra. Lehet látni utcai zöldségeseket, egy-két kisebb élelmiszerbolt is kinyitott, de a polcokon alig van áru.

A vásárlók azonban nem mennek egymás közelébe, még a szomszédok sem beszélnek egymással.

A február 13-ra tervezett városnyitás nem igazán tűnik megvalósíthatónak - tette hozzá. A város egyébként bő két hete van lezárva.

"A hatóságok folyamatosan tájékoztatják a lakókommunák vezetőségét. Ha valaki tüneteket észlel, a kommunák közös képviselőit kell hívnia, akik kapcsolatba lépnek a hatóságokkal, kórházakkal" – magyarázta a protokollt a zenész.

Az Infostart híreit a koronavírusról ITT olvashatják.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×