eur:
392.16
usd:
366.54
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin
Műanyag palackból készített arcmaszkot viselnek gyerekek a Kuangtung tartománybeli Kuangcsouban (Kanton) repülőterén 2020. február 1-jén. Az új koronavírus eddig csaknem 12 embert fertőzött meg Kínában, a halottak száma pedig elérte a 259-et Kínában, valamint szórványos eseteket jelentettek több mint 20 országból.
Nyitókép: MTI/EPA/Alex Plavevski

Koronavírus - Bejelentették az első halottat Kína területén kívülről

Közben Kínában is újabb életeket követelt a járvány, az Egyesült Államokban pedig karantént állítanak fel a katonai bázisokon. Csehország közölte, hogy nem tud humanitárius segélyt nyújtani Kínának, Brüsszel védőfelszerelést küld.

A Fülöp-szigeteken elhunyt egy kínai állampolgár a tüdőgyulladást okozó új koronavírus miatt, ez az első eset, hogy a járvány halálos áldozatot szedett Kína területén kívül. Francisco Duque, a Fülöp-szigetek egészségügyi minisztere vasárnap közölte, hogy a 44 éves férfi február 1-jén belehalt a súlyos tüdőgyulladást okozó fertőzésbe.

A férfi és a szintén megbetegedett 38 éves élettársa január 21-én érkezett Hongkongból a Fülöp-szigetekre.

A férfi a járvány gócpontjának számító közép-kínai Hupej tartomány székhelyén, Vuhanban lakik, ahogyan az élettársa is.

A manilai vezetés a bejelentést követően kiterjesztette a beutazási korlátozásokat a Kínából, valamint a két különleges státuszú közigazgatási területről, a Hongkongból és Makaóból érkező külföldiekre. A megszorítások korábban csak a Hupej tartományból érkezőkre voltak érvényesek.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint eddig csak a két kínai állampolgárnál mutatták ki a vírust a szigetországban. A koronavírus-járvány eddig nem követelt életet Kína területén kívül, bár világszerte több mint száz fertőzést fedeztek fel több mint húsz országban.

A kínai Nemzeti Egészségügyi Bizottság vasárnap reggeli legfrissebb összesítése szerint országosan 304 ember halt meg, és 14 380-an fertőződtek meg az új koronavírussal. A járvány gócpontjának számító közép-kínai Hupej tartományban vasárnap reggelre 294-re nőtt a koronavírus áldozatainak száma.

A tartomány gyakorlatilag karantén alatt áll, területén közlekedési zárlatot rendeltek el. A helyi hatóságok a járvány terjedésének megelőzésére február 13-ig meghosszabbították a kínai holdújévi szünetet.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) nemzetközi közegészségügyi vészhelyzetté nyilvánította csütörtökön az új koronavírus által Kínából indult járványt. Világszerte több mint száz fertőzést fedeztek fel több mint húsz további országban.

Karantén készül négy amerikai katonai bázison

Az amerikai védelmi minisztérium szombaton jóváhagyta az egészségügyi és emberi erőforrásokért felelős tárca kérését, hogy ezer férőhelyet biztosítson karantén céljára amerikai katonai bázisokon azok számára, akik külföldről érkeztek az Egyesült Államokba, és a koronavírus-járvány miatt el kell különíteni őket.

Szükség esetére az amerikai hadsereg négy katonai bázist - kettőt Kaliforniában, egyet-egyet pedig Texasban és Coloradóban - jelölt ki karantén céljára.

Az Egyesült Államokban pénteken hirdettek egészségügyi vészhelyzetet. Az Egyesült Államokba vasárnaptól nem léphetnek be olyan nem amerikai állampolgárok, akik az elmúlt két hétben Kínában jártak. Kivételt jelentenek ez alól az Egyesült Államokban állandó tartózkodási engedéllyel (úgynevezett zöldkártyával) élő kínaiak, és azok, akiknek közvetlen rokonuk él ott.

A Kínából hazatért vagy charterjárattal hazahozott amerikai állampolgárokat pedig - a betegség lappangási ideje miatt - legalább 14 napig tartó karanténba helyezik, és közben nagyon alapos vizsgálatnak vetik alá. Jelenleg csaknem 200 koronavírus-fertőzés tüneteit mutató pácienst vizsgálnak, de egyelőre csupán hat betegnél állapították meg az új típusú tüdőgyulladást.

Prága nem tud segíteni

Csehország nem tud eleget tenni annak a kínai kérésnek, hogy nyújtson humanitárius segítséget Kínának a koronavírus-járvány miatt - közölte Andrej Babis cseh miniszterelnök, mint mondta, a cseh tartalékokat a csehek számára tartják fenn. Kína az Európai Uniótól is segítséget kért, Brüsszel pedig a vészhelyzeti koordinációs központon keresztül a tagállamokhoz fordult, melyek eddig 12 tonna védőfelszerlést ajánlottak fel, a szállítmány már úton van Kínába.

A Koronavírusról korábbi cikkeinket megtalálja ITT.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×