INFORÁDIÓ
2021. augusztus 5. csütörtök
Krisztina

várhelyi olivér

európai unió

meghallgatás

biztosjelölt

A bővítési és szomszédságpolitikai uniós biztosnak jelölt Várhelyi Olivér az Európai Parlament (EP) külügyi szakbizottságának meghallgatásán Brüsszelben 2019. november 14-én.

Nem ment át Várhelyi Olivér a csütörtöki meghallgatáson

Infostart

Az Európai Parlament csütörtök délután hivatalosan is bejelentette, hogy nem szavazta meg az Európai Parlament külügyi szakbizottsága a magyar uniós biztosjelölt továbbengedését, újabb kérdésekre kell írásban válaszolnia.

Helyszíni tudósítások, mások mellett a Politico brüsszeli lap információi alapján derült ki csütörtökön kicsivel délután három előtt, hogy a Szocialisták és Demokraták képviselői vezetésével az Európai Parlament külügyi szakbizottsága, illetve a szakbizottsági koordinátorok úgy döntöttek, a csütörtöki meghallgatást követően Várhelyi Olivér magyar uniósbiztos-jelöltnek további kérdésekre kell válaszolnia, addig nem folytatódhat biztosi jelölésének folyamata.

Ugyanerről számoltak be uniós tudósítók a Twitteren, és a hírt a 24.hu portálnak Donáth Anna momentumos EP-képviselő is megerősítette.

Várhelyi Olivér uniós biztosjelölti meghallgatása csütörtök reggel volt, erről ITT olvashat részletesen.

Az Európai Parlament szóvivője csütörtök délután hivatalosan is bejelentette, hogy az európai parlamenti (EP-) frakciók koordinátorai egyelőre nem tudtak megállapodni a csütörtökön meghallgatott magyar biztosjelölt kinevezésének jóváhagyásáról. Jaume Duch azt közölte a Twitteren, hogy

a külügyi szakbizottság jövő hétfői határidőt tűzött ki a kérdések megválaszolására.

Hogyan tovább?

Ez a döntés nem jelenti azt, hogy elkaszálták volna a magyar biztost. A "bónusz" kérdésekre Várhelyi Olivérnak írásban kell majd válaszolnia. Korábban a lengyel és a svéd biztosjelölt is hasonló sorsra jutott, őket a kérdések megválaszolása után átengedte az adott szakbizottság, igaz, első körben a franciáknak éppen egy ilyen eset után kellett új jelölt után nézni - idézte fel az InfoRádió munkatársa, Németh Zoltán.

Ha már meghallgatás: Várhelyi Olivérral egy napon hallgatták meg a román, illetve a francia biztosjelöltet is.

Ahhoz, hogy az Európai Parlament egyben szavazhasson a teljes Európai Bizottságról - ez kvázi az EU kormánya -, egyenként jóvá kell hagynia minden jelöltet a szakbizottságokban a pártcsaládok vezetőinek, vagyis a koordinátoroknak. Minden jelöltnek a szavazatok kétharmadára van szüksége.

Az Európai Bizottság teljes névsora november 27-én kerül az Európai Parlament elé, akkor már nem lehet "szemezgetni", egyben szavaznak az unió vezető testületéről. Előzőleg azonban mindegyik jelöltnek, így a magyarnak is át kell mennie a szakbizottsági "vizsgán".

Ami tehát biztos, Várhelyi Olivér egyelőre nem bukott el biztosjelöltként, csak ki kell egészítenie mindazt írásban, amit a külügyi szakbizottság előtt csütörtökön előadott.

Nyitókép: Francisco Seco
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018