eur:
394.36
usd:
370.09
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
A bővítési és szomszédságpolitikai uniós biztosnak jelölt Várhelyi Olivér az Európai Parlament (EP) külügyi szakbizottságának meghallgatásán Brüsszelben 2019. november 14-én.
Nyitókép: Francisco Seco

Nem ment át Várhelyi Olivér a csütörtöki meghallgatáson

Az Európai Parlament csütörtök délután hivatalosan is bejelentette, hogy nem szavazta meg az Európai Parlament külügyi szakbizottsága a magyar uniós biztosjelölt továbbengedését, újabb kérdésekre kell írásban válaszolnia.

Helyszíni tudósítások, mások mellett a Politico brüsszeli lap információi alapján derült ki csütörtökön kicsivel délután három előtt, hogy a Szocialisták és Demokraták képviselői vezetésével az Európai Parlament külügyi szakbizottsága, illetve a szakbizottsági koordinátorok úgy döntöttek, a csütörtöki meghallgatást követően Várhelyi Olivér magyar uniósbiztos-jelöltnek további kérdésekre kell válaszolnia, addig nem folytatódhat biztosi jelölésének folyamata.

Ugyanerről számoltak be uniós tudósítók a Twitteren, és a hírt a 24.hu portálnak Donáth Anna momentumos EP-képviselő is megerősítette.

Várhelyi Olivér uniós biztosjelölti meghallgatása csütörtök reggel volt, erről ITT olvashat részletesen.

Az Európai Parlament szóvivője csütörtök délután hivatalosan is bejelentette, hogy az európai parlamenti (EP-) frakciók koordinátorai egyelőre nem tudtak megállapodni a csütörtökön meghallgatott magyar biztosjelölt kinevezésének jóváhagyásáról. Jaume Duch azt közölte a Twitteren, hogy

a külügyi szakbizottság jövő hétfői határidőt tűzött ki a kérdések megválaszolására.

Hogyan tovább?

Ez a döntés nem jelenti azt, hogy elkaszálták volna a magyar biztost. A "bónusz" kérdésekre Várhelyi Olivérnak írásban kell majd válaszolnia. Korábban a lengyel és a svéd biztosjelölt is hasonló sorsra jutott, őket a kérdések megválaszolása után átengedte az adott szakbizottság, igaz, első körben a franciáknak éppen egy ilyen eset után kellett új jelölt után nézni - idézte fel az InfoRádió munkatársa, Németh Zoltán.

Ha már meghallgatás: Várhelyi Olivérral egy napon hallgatták meg a román, illetve a francia biztosjelöltet is.

Ahhoz, hogy az Európai Parlament egyben szavazhasson a teljes Európai Bizottságról - ez kvázi az EU kormánya -, egyenként jóvá kell hagynia minden jelöltet a szakbizottságokban a pártcsaládok vezetőinek, vagyis a koordinátoroknak. Minden jelöltnek a szavazatok kétharmadára van szüksége.

Az Európai Bizottság teljes névsora november 27-én kerül az Európai Parlament elé, akkor már nem lehet "szemezgetni", egyben szavaznak az unió vezető testületéről. Előzőleg azonban mindegyik jelöltnek, így a magyarnak is át kell mennie a szakbizottsági "vizsgán".

Ami tehát biztos, Várhelyi Olivér egyelőre nem bukott el biztosjelöltként, csak ki kell egészítenie mindazt írásban, amit a külügyi szakbizottság előtt csütörtökön előadott.

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
Hogyan és melyik AI-projektbe vágj bele? Erről lesz szó egy teljes napon át!

Hogyan és melyik AI-projektbe vágj bele? Erről lesz szó egy teljes napon át!

Milyen változásokat hoz az AI az üzlet számára az egyes szektorokban és területeken, és hogyan vágjunk bele az AI-projektekbe?  Egy teljes konferencianapon keresztül ezzal foglalkozunk az AI in Business c. rendezvényünkön április 23-án. Mellébeszélés helyett üzleti stratégiákat, valós megoldásokat és use case-eket mutatnak be a témát ismerő tanácsadók, IT-beszállítók, és azok a nagyvállalati vezetők, akik már aktívan keresik vagy már meg is találták az AI-ban rejlő üzleti lehetőségeket. 7 szekció, több mint 40 előadó egy helyen!

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×