INFORÁDIÓ 
2020. július 12. vasárnap
Dalma, Izabella

nagy sándor gyula

spanyolország

aréna

spanyol választás

katalónia

Pedro Sánchez miniszterelnök, a Spanyol Szocialista Munkáspárt (PSOE) főtitkára voksol Pozuelo de Alarcónban 2019. április 28-án, az előrehozott spanyol parlamenti választások napján.

Szakértő: az első kérdés, hogy ki legyen a spanyol kormányfő

Főleg a jobboldali pártok megerősödését hozta a vasárnapi spanyol parlamenti választás - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában a Külügyi és Külgazdasági Intézet kutatási igazgatóhelyettese. Nagy Sándor Gyula arról is beszélt, hogy az elmúlt időszakban az elszakadáspárti mozgalmak vezetése miatt a katalán politikusoknak nem jut idejük a régió irányítására.

Több párt számára is rossz eredménnyel zárult a hétvégi spanyol parlamenti választás - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Nagy Sándor Gyula, a Külügyi és Külgazdasági Intézet kutatási igazgatóhelyettese.

A Spanyol Szocialista Munkáspárt (PSOE) három mandátumot veszítve 120-at szerzett, ez nem vészes csökkenés a szakértő szerint. Az Állampolgárok (Ciudadanos) szavazatai átvándoroltak a két másik jobboldali párthoz, a Néppárthoz (PP) és a bevándorlásellenes VOX-hoz. Utóbbi jelenleg a harmadik legerősebb párt lett, 24 helyett 52 mandátumot szerzett.

Nagy Sándor Gyula kitért arra is, hogy milyen szempontok lehetnek a meghatározók a kormány megalakításakor.

„Az első kérdés, hogy ki legyen a miniszterelnök.

Nem kizárt, hogy a Néppárt és a szociáldemokraták összeállnak, de nem Pedro Sanchez vezetésével. Felmerül a kérdés, hogy az eddigi kormányfőnek van-e más alternatívája, megpróbálja-e a kispártos koalíciót összegereblyézni a saját politikai túlélése érdekében, vagy beéri egy miniszteri poszttal, és átadja másnak, akár egy technokrata kormányfőnek az irányítást” - fejtette ki.

A szakértő szerint kevés pénzt lehet tologatni, és dönteni arról, hogy egészségügyre, oktatásra vagy gazdaságfejlesztésre fordítsák.

A Külügyi és Külgazdasági Intézet kutatási igazgatóhelyettese hozzátette: nincs esélye a baloldali és konzervatív pártok nagykoalíciójának.

Visszaesés Katalóniában

Az utóbbi években jelentősen változott Katalónia vezető szerepe a spanyol gazdaságban - mondta Nagy Sándor Gyula.

„Nincsenek tartományi szintű gazdasági, szociális programok, sem oktatási reform.

Semmire sem marad idejük a függetlenségi mozgalom irányítása és az ezzel kapcsolatos politikai harcok mellett. Ez sajnálatos, hiszen Spanyolország egyik leggazdagabb tartományáról beszélünk, ahol jelentősen csökkent a GDP az EU-s átlaghoz képest az elmúlt években a függetlenségpárti felvonulások, sztrájkok, felvonulások miatt” - fejtette ki, hozzátéve, hogy sok cég elköltözött Katalóniából.

A Külügyi és Külgazdasági Intézet kutatási igazgatóhelyettese arról is beszélt, hogy milyen céljai lehetnek az elszakadáspárti katalán politikusoknak.

„Egy Bajorország mértékű autonómia talán elég lehetne ideiglenesen, de nem biztos, hogy a spanyol társadalom kész arra, hogy a meglévő autonóm tartományok autonómiáját még jobban megemeljék. Nem valószínű, hogy ez rövid távon megoldás, de hosszú távon elindulhat erről egy gondolkodás” - közölte a szakértő. Kiemelte azt is, a spanyol politikusok többsége és azok szimpatizánsai nem akarják tudomásul venni a katalán problémát.

Nyitókép: MTI/EPA/EFE/J.J. Guillen

Kapcsolódó hang

Nagy Sándor Gyula a spanyol választásokról
 
Nagy Sándor Gyula a katalánokról
 
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018