eur:
392.83
usd:
368.16
bux:
66115.42
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma
Nigel Farage, a Szabadság és Közvetlen Demokrácia Európája euroszkeptikus képviselőcsoport brit vezetője brit nemzetiszínű zoknit visel a brit EU-tagság megszűnéséről (Brexit) folytatott vita előtt az Európai Parlament üléstermében, Strasbourgban 2019. január 16-án. Előző nap a brit alsóház 230 szavazat többséggel elutasította a kormány és az Európai Unió közötti Brexit-megállapodást.
Nyitókép: MTI/EPA/Patrick Seeger

Botot dugott a küllők közé a brit politika egyik legmegosztóbb figurája

A közelgő brit választások előtt háború tört ki a jobboldalon: a kormányzó konzervatívok terveibe bezavart az egy témával kampányoló Brexit Párt, amely szinte az összes választókörzetben jelölteket állít és így akadályozhatja a toryk győzelmét.

Biciklis nyelven szólva botot dugott a küllők közé Nigel Farage, a brit politika egyik legmegosztóbb figurája és fenegyereke. Ő és hívei provokálták ki annak idején a brexitnépszavazást és bár Farage a brit parlamentben nem jutott szerephez, európai képviselőként Brüsszelben és Strasbourgban vehemensen ostorozta az uniót.

Farage emellett egy betelefonálós rádióműsort is vezetett, míg Boris Johnson miniszterelnök – hatalomra lépése előtt – cikkeket írt egy konzervatív újságba.

A kormányzó torykat most megrettentette a kemény brexitet akaró Farage újabb erőfitogtatása. Kabinetminiszterek felháborodottan bírálták, amiért szinte az összes választókörzetben – 600 helyen – jelölteket indít az általa vezetett Brexit Párt és ezzel megoszthatja a jobboldali és brexitpárti szavazókat.

Jacob Rees-Mogg, a parlamenti alsóháznak a Csengetett, Mylord? sorozat főrendjeit idéző elnöke maga is keményvonalas brexit-párti, de úgy tűnik nem annyira, mint Farage. Rees-Mogg most egy ironikus angol mondást idézve azzal vádolta meg Farage-t, hogy "kiszakíthatja a vereséget a győzelem karmaiból" és arra kérlelte, hogy "vonuljon le a pályáról".

Hozzá csatlakozott Therese Coffey munka- és nyugdíjügyi miniszter, aki azt mondta: Farage lehet az az ember, aki miatt elpárolog a brexit.

Az első számú célpont

Ő viszont azzal vágott vissza, hogy ilyet már máskor is hallott: "2015-ben a választásokon a Brit Függetlenségi Pártot vezettem. A tory törzs akkor is hisztizett, hogy ne vedd el a szavazatainkat! De mi többet vettünk el a Munkáspárttól, mint a konzervatívoktól és még többségük is lett a toryknak a parlamentben."

Farage azt állította, hogy éppenséggel a fő ellenzéki erőre, a baloldali, de a brexit kérdésében megosztott Munkáspártra mérnek majd "példátlan csapást". A Labour-szavazókat elárulta a pártjuk, ők nekem az első számú célpont. "Megszerzem a voksaikat, úgy, ahogy 2015-ben tettem" – magyarázta egy interjúban.

Farage a múlt héten paktumot ajánlott Boris Johnson miniszterelnöknek: ha az ejti a Brüsszellel kialkudott válási egyezményt és a kemény brexit pártjára áll, akkor a Brexit Párt visszalépteti jelöltjeit a konzervatívok javára.

Johnson nemet mondott, mire Farage hadba hívta seregét. Kínos módon azonban konzervatív-párti brexithívők tömegesen támadni kezdték. Egyik jelöltje pedig átállt a torykhoz, azzal érvelve Johnson válási egyezménye a terítéken lévő legjobb lehetőség.

Közben a La Manche-csatorna túloldalán, Farage egyik kedvenc vitapartnere, Guy Verhofstadt, az Európai Parlament brexitkoordinátora, nem hagyhatta ki a ziccert. Felemlegetve, hogy maga Farage nem indul brit parlamenti helyért, de megtartotta európai képviselői mandátumát, megjegyezte: "hát nem ironikus, hogy az európai ügyek fontosabban Nigel Farage-nak, mint a brit politika. Kár! Távozásával sok pénzt takaríthatott volna meg az európai adófizető".

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Vágujhelyi Ferenc az Arénában: mostantól azonnal fellép a NAV az önrevízióval visszaélők ellen

Az önrevízióval visszaélők csalárd gazdálkodása miatt versenyelőnyre tesznek szert a becsületes gazdálkodókkal szemben, és ezt nem tudjuk megengedni – mondta Vágujhelyi Ferenc, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt az szja-bevalllásokról, az eÁFA-rendszer előnyeiről, az idén kiemelten ellenőrzött területekről és arról is, hogy az adóhatósági büntetés miért hatékonyabb, mint a büntetőeljárási szankció.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×