eur:
393.55
usd:
364.53
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Strasbourg, 2018. szeptember 12.Az Európai Parlament képviselői szavaznak a Sargentini-jelentésről a parlament plenáris ülésén, Strasbourgban 2018. szeptember 12-én. A képviselők a magyar jogállamisági helyzetről szóló különjelentést 448 igen szavazattal, 197 ellenében, 48 tartózkodás mellett fogadták el. (MTI/EPA/Patrick Seeger)
Nyitókép: Patrick Seeger

Egyik napról a másikra felszívódott az EU vezetése

A héten szinte teljesen leáll az Európai Unió intézményrendszere, ugyanis az augusztus az év nagy szabadságolási időszaka. A Bruxinfo brüsszeli irodájának igazgatója az InfoRádió Brüsszeli hét című műsorának azt mondta: az Európai Bizottságnál ügyelet van, de a Parlament fizikailag is bezár.

Fóris György, a Bruxinfo brüsszeli irodaigazgatója már több évtizede szolgál a belga fővárosban, és bizony nem egy és nem kettő olyan augusztusra emlékszik, amikor uniós szempontból váratlan dolog történt.

"Legyen ez öbölháború, orosz támadás Grúzia ellen, meg még egy csomó olyan helyzet, amikor muszáj volt összedugni a fejeket" - sorolta az InfoRádióban a szakértő, aki szerint ennek ellenére nem "kőbe vésett fafejűségről" van szó a kollektív szabadságolás kapcsán; "egy nagyobb üzemnél is problematikus, hogyha a gyártószalag fele lassabban megy, mert néhány ember akkor vette ki a szabadságát, de

a diplomáciában végképp nem működik, hogy egyes országok diplomatái eltűnnek, másokéi nem. Vagy mindenki ott van, vagy mindenki együtt menjen el. Így alakult ki egy beazonosítható 2-3-4 olyan hét,

amikor el lehet menni szabadságra, és ebben bizottsági tisztviselőtől választott politikuson át újságíróig mindenki érintett".

Mint elmondta, az évnek nincs olyan más szaka, amikor ennyi időre el lehet távozni, illetve vannak nem helyettesíthető pozíciók is, ahol még nagyobb a kötöttség.

Az Európai Parlament ilyenkor fizikailag is bezárja az ajtajait, külön procedúra bejutni még akár egy újságírónak is;

az Európai Bizottság tart ügyeletet egy minimális létszámmal,

hisz a lisszaboni szerződést felügyelni kell, és történhetnek nagy természeti katasztrófák, bármi más, de nem történik aktív esemény, nem tesznek közzé dokumentumokat és nincsenek hivatalos találkozók sem.

"Becsöngetni" szeptemberben fognak, ezzel megkönnyítve az oda települt diplomaták családjának életét is.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

Oroszország kész garantálni a folyamat többi résztvevőjének jogos biztonsági érdekeit az ukrajnai konfliktus békés rendezése esetén, ha maga is ugyanilyen garanciákat kap - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Izvesztyija című lapban pénteken közölt interjúban. Az Egyesült Államok korábban ellenállt Ukrajna kérésének a nagy hatótávolságú ATACMS rakéták szállítására. Az elmúlt időszak eseményei következtében Washington újraértékelheti álláspontját - számolt be a Defense One. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×