eur:
392.72
usd:
366.07
bux:
66746.01
2024. április 25. csütörtök Márk
Strasbourg, 2018. szeptember 12.Az Európai Parlament képviselői szavaznak a Sargentini-jelentésről a parlament plenáris ülésén, Strasbourgban 2018. szeptember 12-én. A képviselők a magyar jogállamisági helyzetről szóló különjelentést 448 igen szavazattal, 197 ellenében, 48 tartózkodás mellett fogadták el. (MTI/EPA/Patrick Seeger)
Nyitókép: Patrick Seeger

Európa választott – mik a tanulságok?

A következő uniós ciklusban jóval nehezebb lesz kormányzó többséget alakítani, mint az előzőben - hangzott el az „Európa választott - Politikai körkép az EP-választás után” címmel a Külügyi és Külgazdasági Intézetben csütörtökön rendezett kerekasztal-beszélgetésen.

Az európai választások egyik legfontosabb tanulságaként a közép-európai térség elemzője, Garai Nikolett a kiemelkedő részvételi arányra hívta fel a figyelmet. „Az idei EP-választás megmutatta, hogy van fontossága az európai unióval kapcsolatos kérdéseknek” – fogalmazott, hozzátéve: a klímaváltozás, a környezetvédelem, a brexit és a migráció arra ösztönözte az állampolgárokat, hogy hallassák a hangjukat.

Szabó Barnabás, az Egyesült Királyság, Spanyolország és Portugália szakértője pedig előre vetítette, hogy a következő európai parlament nagyon fragmentált – vagyis töredezett – intézmény lesz. Azonban

arról nincs szó, hogy szélsőjobboldali, euroszkeptikus, populista pártok lebontanák az európai politizálás hagyományos kereteit.

Mint mondta: bár a két legnagyobb párt, az Európai Néppárt és a Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetsége támogatottsága csökkent, így a liberálisok és a zöldek felzárkóztak hozzájuk. Hozzátette: nehezebb lesz kormányzó többséget kialakítani.

Az Európát 1979 óta domináló konzervatív néppárti és szociáldemokrata kettős fogat 40 év elteltével most átalakul – ezt pedig Molnár Tamás Levente, a német nyelvű országok kutatója mondta. A többséghez kénytelenek bevonni még egy pártot, valószínűleg a liberális ALDE-t. Annyi biztos, hogy a királycsinálók jó árat fognak kérni a koalíció kötésért – tette hozzá a külügyi kutató.

Kiemelkedő választási részvétel

A felmérések tanúsága szerint a választók valójában nincsenek tisztában az európai intézményekkel – mondta Molnár Tamás Levente, a KKI német nyelvű országok kutatója. Sokan nem ismerik a bizottság, a tanács és az EP hármasfogatának működését és egymáshoz való viszonyát. Hozzátette: többségében a nemzeti politikából fakadóan volt alacsony vagy magas a részvétel.

A közép-európai térség elemzője, Garai Nikolett arra hívta fel a figyelmet, hogy valójában az uniós szinten közel 51 százalékos választási részvétel nem tekinthető a demokrácia ünnepének, ugyanis elég nagy a szórás országonként. A szakértő szerint

nem lehet elkülöníteni az európai uniós és a nemzeti ügyeket.

Szabó Barnabás, az Egyesült Királyság, Spanyolország és Portugália szakértője úgy vélekedett, hogy nehéz, sőt lehetetlen elválasztani az európai parlamenti választásokat az egyes országok belpolitikai fejleményeitől. De úgyis nehéz mozgósítani, ha szó sem esik arról, hogyan működik Európa – tette hozzá. A részvételi arány emelkedése talán azt is jelentette, hogy az emberek többet megtudtak az unió működéséről – vélekedett. Ezt a gondolatot Garai Nikolett azzal egészítette ki, hogy az uniós választás több országban egyfajta tesztként szolgált a küszöbön álló nemzeti parlamenti választásokra.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: idén lezárhatjuk a nyugati civilizáció egy dicstelen korszakát

Orbán Viktor: idén lezárhatjuk a nyugati civilizáció egy dicstelen korszakát

Megkezdődött a Millenárison a Konzervatív Politikai Akció Konferenciája (CPAC Hungary), a kétnapos rendezvény megnyitóján a miniszterelnök is beszédet mondott. Úgy látja, a progresszív liberális szellem rosszabbá tette a világot, háborúkat szított, el akarta pusztítani a nemzeteket. Szerinte e szellem hívei ugyanúgy építik ki a hatalmukat, mint annak idején a kommunisták, a folyamatot öt pontba szedte.

Sz. Bíró Zoltán az Arénában: nagy fordulatot nem hoz a háborúban az újabb amerikai támogatás

Putyin valódi támogatottságáról, az orosz közvélekedésről, a volt Szovjetunió újraéledésének lehetőségéről, az egykoron abban részes országok nyelvi és vallási különbözőségéről, illetve a háború kimeneteléről, az amerikai támogatásról is beszélt Sz. Bíró Zoltán történész, Oroszország-szakértő az InfoRádió Aréna című műsorában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Valóra vált Moszkva rémálma, újra megindultak a csúcsfegyverek Ukrajnába - Háborús híreink csütörtökön

Valóra vált Moszkva rémálma, újra megindultak a csúcsfegyverek Ukrajnába - Háborús híreink csütörtökön

Mostanra biztossá vált, hogy az Egyesült Államok a hivatalos fegyverszállítmányok megindulása előtt adott Ukrajnának az ATACMS közepes hatótávolságú ballisztikus rakétákból, az Egyesült Királyság pedig Paveway IV-es "okosbombákat" fog adni Kijevnek. Az orosz csapatok előretörése mindeközben rendületlenül tart, több falut is elfoglaltak egyetlen nap leforgása alatt. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×