eur:
395.1
usd:
366.11
bux:
65120.83
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Donald Trump amerikai elnök a Jair Bolsonaro brazil elnökkel közösen tartott sajtóértekezleten a washingtoni Fehér Ház Rózsakertjében 2019. március 19-én.
Nyitókép: MTI/EPA/Jim Lo Scalzo

Folyamatosan növekedő vámmal lép fel a bevándorlás ellen Donald Trump

Donald Trump amerikai elnök bejelentette csütörtökön, hogy június 10-től 5 százalék vámot fog kivetni minden mexikói árura, hogy ezzel kényszerítse rá az országot az Egyesült Államok déli határához egyre nagyobb számban érkező közép-amerikai illegális bevándorlók feltartóztatására. Mexikó erőteljes válaszlépéseket helyezett kilátásba, Manuel López Obrador elnök ugyanakkor bejelentette, hogy már pénteken Washingtonba küldi külügyminiszterét.

"A vámtarifa fokozatosan növekedni fog, amíg (a mexikóiak) nem találnak megoldást az illegális bevándorlásra, s ha ez megtörténik, eltöröljük" - közölte Trump egy Twitter-bejegyzésben. Az ügyről a Fehér Ház által kiadott elnöki nyilatkozat leszögezi, hogy a Mexikóból érkező árukra kivetett vámot minden hónap 1-jétől újabb 5 százalékkal emeli majd az Egyesült Államok, így október 1-jétől a vámteher már 25 százalékot tehet majd ki.

"Mexikó hallgatólagos együttműködése, amellyel lehetővé teszi ezt a tömeges behatolást, vészhelyzetet okoz, és rendkívüli fenyegetést jelent az Egyesült Államok nemzetbiztonságára és gazdaságára nézve" - áll Trump nyilatkozatában, amely szerint "Mexikónak nagyon szigorú bevándorlási törvényei vannak, és könnyedén megfékezhetné az illegális bevándorlók áradatát..."

Lépését Trump egy olyan pillanatban jelentette be, amikor kormánya éppen azon dolgozik, hogy aláírjanak egy amerikai-mexikói-kanadai kereskedelmi egyezményt, amely a megszűnt Észak-amerikai Szabadkereskedelmi Megállapodás (NAFTA) helyébe lépne.

Előzőleg, csütörtök reggel az amerikai elnök arról írt, hogy

a Mexikóval közös határ amerikai oldalán, a texasi El Pasónál a hatóságok 1036 illegális határátlépőt tartóztattak fel,

amely az eddigi legnagyobb ilyen csoport. Később újságíróknak azt mondta, hogy "fontos bejelentést készül tenni a határokról", s hozzátette, hogy nem a határ lezárását fogja elrendelni.

A washingtoni bejelentésre reagálva Jesús Seade mexikói külügyminiszter-helyettes, Obrador elnök kereskedelmi tárgyalója sajtóértekezletén úgy vélekedett, hogy katasztrofális következményekkel járna, ha Trump beváltaná fenyegetését. Ha ezt jóváhagyják, "erőteljes választ kell majd adnunk" - mondta. Hozzátette ugyanakkor, a legfontosabb dolog kideríteni, hogy "valóban napirenden van-e" ezeknek a vámoknak a bevezetése. Ha Trump komolyan gondolja - mondta Seade -, az rossz lenne mindkét országnak, miközben

"éppen egy csodálatos szabadkereskedelmi megállapodást próbálunk kidolgozni, Trump elnök szerint történelmünk legjobb megállapodását".

Manuel López Obrador elnök levélben fordult amerikai kollégájához, Donald Trumphoz, hangsúlyozva, hogy az "Amerika mindenekelőtt" jelszava "téveszme".

López Obrador leszögezte, hogy szeretné elkerülni a konfrontációt az Egyesült Államokkal. Hozzátette ugyanakkor, hogy az olyan eszmék, mint az igazságosság és a testvériség sokkal fontosabbak, mint a határok.

Az elnök mindazonáltal utasította külügyminiszterét, hogy már pénteken utazzon az amerikai fővárosba.

Címlapról ajánljuk
Mi vezetett a németországi Zöldek zuhanórepüléséhez?
Elemzés

Mi vezetett a németországi Zöldek zuhanórepüléséhez?

Egyre csökken a németországi Zöldek párt támogatottsága, öt év alatt több mint duplájára, 25-ről 56 százalékra nőtt azok száma, akik semennyire sem tudnak azonosulni a párttal, ezzel Németország egyik leginkább elutasított politikai tömörülésévé vált. A háttérben a zöldítés, a kormány energiapolitikája áll - mondta az InfoRádióban Dobrowiecki Péter, a Mathias Corvinus Collegium Magyar-Német Intézetének kutatási vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×