eur:
393.53
usd:
368.08
bux:
66455.06
2024. április 25. csütörtök Márk
Donald Trump amerikai elnök a sajtó képviselőinek nyilatkozik a washingtoni Fehér Házban 2019. március 24-én, miután a 2016-os amerikai választási folyamatba történt állítólagos orosz beavatkozást vizsgáló, Robert Mueller vezette különleges bizottság nem talált bizonyítékot arra, hogy a Trump-kampány munkatársai egyeztettek vagy összejátszottak az oroszokkal.
Nyitókép: MTI/EPA/Jim Lo Scalzo

Katasztrofális lehet Donald Trump döntése

Ötszázalékos és fokozatosan emelkedő, gyakorlatilag migrációs büntetővámot vet ki Donald Trump Mexikóra. Az amerikai elnök szerint a szomszédos ország nem tesz eleget a területén áthaladó közép-amerikai migránsok megállítására.

Először 5 százalékos, majd októberig fokozatosan 25 százalékra emelkedő vámmal sújt minden mexikói terméket az Egyesült Államok. Donald Trump elnök döntése szerint a fokozatosan emelkedő és példa nélküli büntetés addig marad érvényben, amíg Mexikó nem tesz lépéseket, hogy „jelentősen mérsékelje az illegális migrációt”. Trump azt mondta, hogy a Nemzetközi Vészhelyzetben hozott Gazdasági Döntések nevű törvény jogosítja fel, hogy a Kongresszus megkerülésével bevezesse az intézkedést.

„Mexikó nem engedheti, hogy több százezer ember áramoljon át a területén, át a mi országunkba, megsértve az Egyesült Államok szuverén területét, ha nem tesz lépéseket, akkor az sokba fog kerülni” – mondta az amerikai elnök.

A bejelentés nyomán felmerült, hogy megdrágulhatnak az Egyesült Államokba behozott autók, az élelmiszer és a sör, mivel a vámot az amerikai forgalmazók fizetik majd meg.

Trump ráadásul érdekes pillanatot választott: nemrég tárgyalták újra az általa sokat ostorozott Észak-Amerikai Szabadkereskedelmi Egyezményt, a Naftá-t, amelyet azonban még nem iktattak törvénybe. Kormányilletékesek szerint azonban az új büntetővámnak nincs köze az újratárgyalt kereskedelmi alkuhoz.

Trump teljesen váratlanul, szokásához hűen, először a Twitteren jelentette be döntését, és úgy tűnik, meglepte Andres Manuel Lopez Obrador mexikói elnököt és kormányát.

A mexikói államfő egy erőtlennek tűnő üzenetben azt írta Trumpnak: nem akar konfrontációt, a párbeszéd elmélyítésében érdekelt és alternatív megoldást akar találni a migrációs problémára.

„A társadalmi bajokat nem lehet vámokkal és kényszerítő intézkedésekkel megoldani, a Szabadságszobor nem üres jelkép”

– írta és hozzátette: Mexikó megteszi, amit tud a területén áthaladó migráció elkerülésére, de úgy, hogy ne sértse az emberi jogokat... ő maga pedig nem gyáva, csak az elvei alapján lép fel.

A hír nyomán esett a mexikói peso árfolyama és eséssel reagáltak az ázsiai tőzsdék is – vesztettek értékükből például azoknak a japán autócégeknek a részvényei, amelyek Mexikóban gyártott kocsikat exportálnak az Egyesült Államokba.

A mexikói kormány „katasztrófálisnak” nevezte Trump lépését és azt mondta, a normális válasz a hasonló intézkedések bevezetése lenne, de ez kereskedelmi háborúhoz vezetne.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Gyenge az amerikai gazdaság, ütik a tőzsdéket

Gyenge az amerikai gazdaság, ütik a tőzsdéket

Lefordultak az irányadó európai tőzsdék a mai amerikai GDP-adatok és munkanélküliségi statisztikák közlését követően. A makoradatok mellett a vállalati gyorsjelentések lesznek a fókuszban, a héten az amerikai technológiai óriásokon van a hangsúly, amelyek közül a Meta csalódást okozott tegnap esti gyorsjelentésével. Itthon nagyban zajlanak az éves rendes közgyűlések, ma a Richter és a Mol tartja közgyűlését. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×