INFORÁDIÓ 
2019. augusztus 21. szerda
Hajna, Sámuel

ep-választás 2019

nigel farage

brexit párt

brexit

Biggin Hill, 2019. május 23. Nigel Farage, az általa alapított Brexit Párt vezetője egy szavazóhelyiség bejáratánál az európai parlamenti (EP) választáson Biggin Hillben 2019. május 23-án. Az Európai Unió tagországaiban május 23. és 26. között választják meg az EU törvényhozásának képviselőit. MTI/AP/Alastair Grant

Megsemmisítő vereséget szenvedtek a brit konzervatívok

Nagy-Britanniában hagyományosan keveseket mozgat meg az európai parlamenti választás. A brexit körüli patthelyzet azonban mozgósította a szavazókat, akik – őszinte óhajból vagy a bénultság miatti tiltakozásból - a frissen alakult Brexit Pártot juttatták győzelemhez.

Hajnali adatok szerint a bizarr Nagy-Britanniai EP-választás nagy győztese az alig pár hónapos Brexit Párt lett. A politikai alakulatot az a Nigel Farage vezeti, aki 2016-ban, akkor a UKIP - a Brit Függetlenségi Párt élén - kikényszerítette a népszavazást, ahol kis többséggel az Unióból történő brit kilépés hívei győztek.

A brit európai parlamenti választásokat azért lehet bizarrnak nevezni, mert egy, az EU-ból néhány hónapon belül elméletileg távozó országban tartották azokat. Mivel azonban a brit parlamenten belüli patthelyzet és így

a brexit csúszása miatt az Egyesült Királyság továbbra is EU-tagállam, a szabályok szerint 12 régiója 73 képviselőt delegálhat az Európai Parlamentbe.

A voks még nem végleges eredményei – az északír szavazatokat csak hétfőn kezdik el számolni - annyit támasztottak alá, hogy az ország továbbra is mélységesen megosztott a brexit kérdésében.

A fő nyertes az alig másfél hónapja indult, radikálisan EU-szkeptikus, ám most 32 százalék körüli szavazatokat begyűjtő Brexit Párt lett, amely azonnali EU-kilépést akar, úgy, hogy a Kereskedelmi Világszervezet vámszabályait kell bevezetni az EU és Nagy-Britannia között.

Egy 2016-ban még az Uniós tagságra szavazó nő például így foglalta össze sokak érzéseit a BBC egyik vitaműsorában:

"Akkor maradásra szavaztam, most, mindent mérlegelve, a Brexit Pártra.

Azért, mert demokrata vagyok. A referendumon az emberek Európa elhagyására szavaztak és meg kellett volna történnie a kilépésnek. Kisvállalkozásunk van, pusztító hatású, hogy nincs döntés. Mi, a közvélemény, a kilépést akarjuk, kérjük a politikusokat, hogy hallgassanak ránk.”

A Brexit párttal szemben a második helyre most a maradás- illetve Európa-párti Liberális Demokrata párt ugrott fel 20 százalék körüli eredménnyel. Az országot felváltva kormányzó Konzervatív és Munkáspárt közben sokkoló módon visszaszorult.

Skóciában ugyanakkor az ottani autonóm kormányzatot vezető és a brexitet elvető Skót Nemzeti Párt nyert helyi összesítésben,

maga mögé utasítva a Brexit Pártot. A brexit elakadása és a helyzet kezelése miatt dühös választók döntése azt is eredményezte, hogy a kormányzó brit konzervatívok történelmük eddigi legsúlyosabb vereségét szenvedték el.

Theresa May miniszterelnök múlt heti, drámai lemondása után pedig növekszik majd a nyomás a következő konzervatív pártvezéren és miniszterelnökön, hogy a Brexit Párt keményvonalas irányvonalát kövesse, miközben a most győztes politikai erő már azt követeli, hogy engedjék az asztalhoz ülni a brexit esetleges újratárgyalása esetére.

Ha ez nem következik be, akkor a mostani választási eredmény megismétlődik az általános választásokon is

– figyelmeztetett Nigel Farage pártvezér.

Közben a Nagy-Britanniai voksra árnyékot vetett az, hogy a szigetországban élő egyes európai uniós választók nem tudtak szavazni. Az uniós polgárok nyilatkozhattak arról, hogy saját országukban vagy Nagy-Britanniában akarnak-e választani. Amikor azonban megjelentek a brit szavazóhelyiségekben, sokakat sokkolt, hogy adminisztrációs hibák miatt törölték nevüket a jegyzékből.

Hasonló dolog történt külföldön szavazó brit állampolgárokkal is. Ügyvédi csoportok most arra számítanak, hogy többen is beperelik a brit államot az ügy miatt.

Nyitókép: MTI/AP/Alastair Grant
A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018