eur:
394.89
usd:
363.21
bux:
65450.33
2024. március 19. kedd Bánk, József
Isztambul, 2016. július 16.Török rendőr (b) letartóztat egy katonát az isztambuli Taksim téren 2016. július 16-án kora hajnalban. A török hadsereg egy része előző nap este megkísérelte átvenni a hatalmat, és összecsapásokat folytatott a rendőrséggel Ankarában és Isztambulban. A hajnali órákban a kormányfő bejelentette, hogy visszaverték a puccskísérletet. A puccskísérlet halálos áldozatainak száma 194-re nőtt, több mint 1500 katonát őrizetbe vettek. (MTI/EPA/Sedat Suna)
Nyitókép: MTI/EPA/Sedat Suna

A külügyminisztérium 250 alkalmazottja ellen adtak ki elfogatóparancsot Törökországban

Az NTV török hírtelevízió beszámolja szerint azzal gyanúsítják őket, hogy tagjai a 2016. július 15-ei puccskísérletért felelőssé tett gülenista hálózatnak.

Elfogatóparancsot adtak ki Törökország-szerte a török külügyminisztérium 249 alkalmazottja ellen azzal a gyanúval, hogy az érintettek tagjai a 2016. július 15-ei puccskísérletért felelőssé tett gülenista hálózatnak - jelentette hétfőn az NTV török hírtelevízió.

A beszámoló szerint az újabb hatósági fellépés azután történt, hogy nyomozások indultak a külügyi tárca korábbi felvételi vizsgáin történt szabálytalanságokkal kapcsolatban. Az eljárások során az ankarai főügyészség megállapította, hogy 249 vizsgabizottsági tag a gülenista mozgalom tagja volt.

A török vezetés az 1999 óta Amerikában élő, török származású Fethullah Gülen muzulmán hitszónok nemzetközi hálózatát vádolja a 2016-os hatalomátvételi kísérletért. A hitszónok tagadja, hogy bármi köze volt a történtekhez. Ankara szerint a terrorszervezetnek nyilvánított mozgalom tagjai céltudatosan, hosszú évek alatt szivárogtak be az államigazgatásba.

A feltételezett gülenisták elleni kormányzati fellépés a puccskísérlet óta szakadatlan. A hétfői műveletnek a főváros, Ankara a központja, de az előállítások az ország 81 tartományából még további 42-re kiterjednek. 78 gyanúsítottat már őrizetbe vett a rendőrség.

2016 júliusa óta összesen nagyjából 511 ezer embert, köztük katonákat, rendőröket, bírákat, ügyészeket, tanárokat, orvosokat, üzletembereket, újságírókat állítottak elő

azzal a gyanúval, hogy közük lehet Gülen hálózatához és azon keresztül az összeesküvéshez.

Közülük megközelítőleg 31 ezren ülnek börtönben.

Az incidenssel kapcsolatos perek folyamatban vannak. Gülen mozgalmát Törökország terrorszervezetté nyilvánította, és a rendszeres tisztogatások nem közvetlenül csak az összeesküvőket sújtják, hanem a mozgalom tagjait és Gülen támogatóit is, ami miatt számos nemzetközi bírálat érte a török vezetést.

Címlapról ajánljuk

Állami támogatások: komoly feszültségforrás készül az EU-tagállamok között

A kormányok állami támogatásokat nyújthatnak gazdaságaik versenyképességének növelése érdekében, és ezzel nem minden tagállam ért egyet. Máthé Réka Zsuzsánna, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Európa Stratégia Kutatóintézetének tudományos munkatársa szerint az ideiglenes szabályozás nagy nyertese a német, a francia és a magyar gazdaság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
Kiderült: év végéig visszatöltik amerikai olaj-készleteket, és csak átmeneti az új LNG-projektek blokkolása

Kiderült: év végéig visszatöltik amerikai olaj-készleteket, és csak átmeneti az új LNG-projektek blokkolása

Az Egyesült Államok energiaügyi minisztere azt jelentette be hétfőn, hogy az év végére az ország stratégiai kőolajkészlete (SPR) várhatóan eléri vagy meghaladja a két évvel korábbi szintet, amikor egy példátlanul nagy, 180 millió hordós készletleépítés indult el az olajárak letörése érdekében. Jennifer Granholm azt is hangsúlyozta, hogy csak átmeneti jellegű, mindössze néhány hónapig tartó szünetet jelent a Biden-adminisztráció döntése, hogy megállították a további LNG-kapacitások kiépülését, amelyek exporta vitték volna a cseppfolyós földgázt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×