INFORÁDIÓ 
2019. június 17. hétfő
Alida, Laura

brexit

brit parlament

alsóház

theresa may

munkáspárt

Brexit: öt nap alsóházi szócsata, és minden eldőlhet

Brexit: öt nap alsóházi szócsata, és minden eldőlhet

Megkezdődött a brexitmegállapodás tervezetéről szóló vita a brit parlamentben, a dokumentumról kedden szavaznak a képviselők.

Szerda délután vette kezdetét a londoni kormány brexittervezetét övező vita a brit parlament alsóházában.

Nem ez volt az első alkalom, hogy összehívták a képviselőket az öt napos vitafolyamra: tavaly decemberben egyszer már megvitatták a kormány által javasolt kilépési dokumentumot. A képviselők többsége azonban ellenezte, ezért egyetlen nappal a mindent eldöntő szavazás előtt Theresa May kormányfő végül elnapolta a voksolást. Ugyanis amennyiben a parlament leszavazza a brexittervezetet, a kormány tagjairól az alsóház képviselőire hullik a megállapodásról az Európai Unióval folytatott tárgyalások joga. Tehát

amennyiben a képviselők többsége elutasítja az egyezményt, az ellenzéki többségű parlament akár újra is kezdheti az egyezkedést Brüsszellel, ami legutóbb mintegy másfél évet ölelt fel.

A szerdán újraindult vitafolyam indulatos szópárbajjal indult. Jeremy Corbyn, az ellenzéki Munkáspárt elnöke a megállapodás elutasítását és előre hozott választások kiírását követelte. Azt mondta: a kormányfő az elmúlt hetekben kudarcot kudarcra halmozott: a brexittervezet módosítását az európai uniós intézmények kategorikusan visszautasították.

"Egyetlen pont vagy vessző sem változott a tervezet szövegében. A kormányfő több millió font közpénzt vert el arra, hogy az utolsó pillanatban egyezkedjen a megállapodás nélküli kiválásról az EU-val. Ezért

ha a jövő héten leszavazzuk a kormányfő tervezetét, mint amire számítok és amit remélek is, a miniszterelnök tegye amit tennie kell, és írjon ki új választásokat!"

- harsogta a politikus, de nem késett a válasz sem. "Nem! Egy jó megállapodást tettünk le az asztalra, ami megvédi a munkahelyeket és biztonságot ad.

Az igen tisztelt képviselő úr brexittervéről azonban semmit nem tudtunk meg. Hol támogatja, hol ellenzi az emberek szabad mozgását, a vámuniót, a független kereskedelempolitikát. Korábban euroszkeptikus volt, most Európa-párti...”

A nyolc órás vitanapok egészen jövőhét keddig eltartanak majd, amikor is először a brexittervezetet kiegészítő jogszabályokról, majd magáról a kilépési dokumentumról szavaznak majd a képviselők. Bár a legtöbb elemző kételkedik abban, hogy a tervezetet megszavaznák, arról már megoszlanak a vélemények, hogy mi fog történni a voksolás után.

Nyitókép: Pixabay.com

Kapcsolódó hang

Brexit: öt napos szócsata az alsóházban
 


A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018