eur:
395.36
usd:
366.65
bux:
65365.8
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Csak törmelék maradt a tízemeletesből a gázrobbanás után

Gázrobbanás következtében leomlott hétfő hajnalban egy tízszintes lakótömb egyik lépcsőháza Oroszországban, az Urál déli részén, Magnyitogorszk városában. Legkevesebb heten meghaltak, több mint félszáz ember sorsa bizonytalan.

A 12 lépcsőházból álló paneltömb még 1973-ban épült. A robbanás következtében az egyik lépcsőház fele a tizedik emelettől a földszintig teljesen leomlott. A lépcsőház 48 lakásában hivatalos adatok szerint összesen 120 ember volt bejelentve. A rendkívüli helyzetek minisztériumának adatai szerint 26 lakás omlott össze a robbanás után, ezekben hivatalosan 46-an laktak.

Az áldozatok pontos száma továbbra is bizonytalan.

A legfrissebb adatok szerint hét ember halt meg, öt lakót - közöttük két gyermeket - kórházba kellett szállítani, kettejüket súlyos állapotban. A romok alatt feltehetően 36-40 ember lehet, az eltűntek között hét gyermek van - közölte Jevgenyij Zinicsev, a rendkívüli helyzetek minisztere, aki Putyinnal tárgyalt a helyszínen. Oleg Klimov, a Cseljabinszki terület helyettes kormányzója szerint 79 lakó volt az épületben a robbanás idején. A tragédia túlélőit egy iskolába menekítették ki.

Durva mínuszokban mentenek

A mentők hétfő este is folytatták a kutatást a romok között, miközben a meteorológiai előrejelzés szerint az éjjel akár mínusz 23 Celsius-fokos hideg is lehet.

A mentésen közel másfélezren dolgoztak a -17 Celsius-fokos hidegben, munkagépekkel próbálták a törmeléket átkutatni. Két repülőgéppel újabb mentőcsapatokat irányítottak a helyszínre.

Az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) megerősítette, hogy gázrobbanás történt, és bűnügyi eljárást indítottak az ügyben.

Gázrobbanások gyakran előfordulnak az orosz lakóházakban, az ok rendszerint a biztonsági előírások be nem tartása, illetve a karbantartás hiánya.

Putyin a helyszínen

Vlagyimir Putyin orosz elnök, aki Szocsiban készült az újév megünneplésére, programját megszakítva Magnyitogorszkba utazott. A Rosszija 24 televízióban látni lehetett a fekete öltönyt viselő államfőt, amint helyi vezetőkkel tárgyalt, majd meglátogatta a sebesülteket a kórházban.

Előzőleg az államfő a Moszkvától 1400 kilométerre keletre fekvő városba küldte Jevgenyij Zinicsevet, a rendkívüli helyzetek miniszterét és Veronyika Szkvorcova egészségügyi minisztert.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
Sorra válnak meg a külföldiek a Velencei-tó melletti ingatlanjaiktól

Sorra válnak meg a külföldiek a Velencei-tó melletti ingatlanjaiktól

A Velencei-tó környéke viszonylag könnyen vészelte át a lakáspiac tavalyi ledermedését. Nagy szerepe lehet ebben annak, hogy a tó partjára már nem elsősorban üdülőhelyként, hanem egy tiszta, békés, ám mégis nagyvárosközeli lakóövezetként tekintenek az otthont keresők. A külföldi ingatlantulajdonosok viszont most egyértelműen az eladói oldalon jelennek meg - derül ki az OTP Ingatlanpont szakembereinek tapasztalataiból.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×