eur:
392.8
usd:
366.22
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin
A rendkívüli helyzetek minisztériumának mentőalakulata dolgozik a gázrobbanás következtében leomlott lakótömbház romjai között az oroszországi Magnyitogorszkban 2019. január 1-jén. A legfrissebb adatok szerint hétre emelkedett az előző nap bekövetkezett házomlás halálos áldozatainak száma, 37 embert továbbra is eltűntként tartanak számon.
Nyitókép: Makszim Smakov

Újabb holttestek kerültek elő Magnyitogorszkban

Tizenhatra emelkedett a két napja történt gázrobbanás halálos áldozatainak száma az oroszországi településen.

Két nő holttestére bukkantak a romok között a mentőalakulatok. A baleset hétfő hajnalban történt egy tízszintes sorház egyik lépcsőházában az Urál déli részén fekvő városban.

A 12 lépcsőházból álló paneltömb még 1973-ban épült.

A robbanás következtében az egyik lépcsőház fele a 10. emelettől a földszintig teljesen leomlott.

A lépcsőház 48 lakásában hivatalos adatok szerint összesen 120 ember volt bejelentve. A rendkívüli helyzetek minisztériumának adatai szerint 26 lakás omlott össze a robbanás után, ezekben hivatalosan 46-an laktak. Többtucatnyi embert sikerült élve kimenteni, de több mint húsz emberről még mindig nem tudnak semmit.

Ugyanakkor, mint arról az Infostart is beszámolt, 35 órával a tragédia után élve hoztak ki a mentők a romok alól egy 11 hónapos kisfiút, miután meghallották a sírását. Valóságos csoda, hogy a gyermek életben van, hiszen éjszaka mínusz 23 fokig süllyedt a hőmérséklet a városban és nappal is mínusz 17 fokot mutattak a hőmérők. A gyermek anyja is túlélte a katasztrófát.

Az orosz szövetségi nyomozó bizottság (SZK) szerint elsősorban gázrobbanásként kezeli az esetet. Az orosz lakóházakban gyakran előfordulnak gázrobbanások, általában azért, mert nem tartják be a biztonsági előírásokat, nem végeznek rendszeresen karbantartást és nem megfelelőek a hatósági ellenőrzések sem.

Magnyitogorszkot egyébként világ egyik legszennyezettebb városai között tartják számon a fém- és acélipara miatt.

Vlagyimir Putyin orosz elnök, aki a tragédia idején Szocsiban készült az újév megünneplésére, programját megszakítva Magnyitogorszkba utazott. A Rosszija 24 televízióban látni lehetett a fekete öltönyt viselő államfőt, amint helyi vezetőkkel tárgyalt, majd meglátogatta a sebesülteket a kórházban.

Előzőleg az államfő a Moszkvától 1400 kilométerre keletre fekvő városba küldte Jevgenyij Zinicsevet, a rendkívüli helyzetek miniszterét és Veronyika Szkvorcova egészségügyi minisztert. Veronyika Szkvorcova újságírók kérdése, hogy mekkora esély van a romok alatt rekedtek megtalálására, kijelentette: "Az idő múlásával csökkennek az esélyek". "Hihetetlen dolgok azonban mindig történnek" - tette hozzá.

Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×