eur:
393.57
usd:
368.11
bux:
66472.08
2024. április 25. csütörtök Márk
Olajkút Orosháza és Csanádapáca között 2018. április 30-án.
Nyitókép: Czeglédi Zsolt

Az orosz miniszter elviharzott, lejtőn az olaj ára

Megkezdődött az OPEC kétnapos féléves ülése Bécsben; egyelőre nem született megállapodás a termelés csökkentéséről, ezért dél körül jelentősen, több mint 4 százalékkal csökkent a Brent olajfajta ára.

Homály fedi azt is, hogy Oroszország - mint a legnagyobb szervezeten kívüli olajtermelő - mennyivel csökkentené termelését.

Dél körül az északi-tengeri Brent olajfajta hordónkénti ára 2,68 dollár, 4,35 százalék csökkenéssel, 58,88 dolláron állt.

Az OPEC olaj- és energiaügyi minisztereinek csütörtök délelőtti megbeszéléséről kiszivárgott hírek szerint

egyelőre nem sikerült dűlőre jutni, hogy mennyivel fogják vissza a termelésüket:

500 ezertől 1,5 millió hordóig terjedő adatokról hallani.

Az OPEC több vezetője jelezte, hogy csak abban az esetben lenne hatékony a termeléscsökkentés, ha ahhoz csatlakozna a szervezeten kívüli legnagyobb olajtermelő Oroszország is.

A kőolaj árának dél körüli jelentős gyengüléséhez jelentős mértékben hozzájárult az a hír is, hogy

Alekszandr Novak orosz energiaügyi miniszter visszautazott Moszkvába, hogy tájékoztassa Vlagyimir Putyint az OPEC-tárgyalások állásáról.

Az orosz miniszter várhatóan csak pénteken érkezik vissza Bécsbe.

Az alapforgatókönyv szerint az OPEC-országok és a szervezeten kívüliek együttesen napi 1 millió hordóval csökkentenék a termelésüket, amennyiben Oroszország vállalná termelésének napi 150 ezer hordós visszafogását. Amennyiben Oroszország úgy döntene, hogy napi 250 ezer hordó csökkentést vállal fel, akkor a teljes termelésvisszafogás elérheti a napi 1,3 millió hordót.

Alekszandr Novak ugyanakkor azt mondta csütörtökön, hogy Oroszországnak más termelőkhöz képest nehezebb visszafogni a termelését télen a hideg miatt.

Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Gyenge az amerikai gazdaság, ütik a tőzsdéket

Gyenge az amerikai gazdaság, ütik a tőzsdéket

Lefordultak az irányadó európai tőzsdék a mai amerikai GDP-adatok és munkanélküliségi statisztikák közlését követően. A makoradatok mellett a vállalati gyorsjelentések lesznek a fókuszban, a héten az amerikai technológiai óriásokon van a hangsúly, amelyek közül a Meta csalódást okozott tegnap esti gyorsjelentésével. Itthon nagyban zajlanak az éves rendes közgyűlések, ma a Richter és a Mol tartja közgyűlését. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×