eur:
393.52
usd:
368.96
bux:
65852.27
2024. április 23. kedd Béla
Charlevoix, 2018. június 9.Donald Trump amerikai elnök megosztja gondolatát egy fotóriporterrel, amint sajtótájékoztatóra érkezik a világ hét iparilag legfejlettebb államát tömörítő csoport, a G7 kanadai csúcstalálkozóján Charlevoix-ban 2018. június 9-én, a kétnapos tanácskozás második napján. (MTI/EPA/Clamens Bilan)
Nyitókép: CLEMENS BILAN

Feledy Botond: krízisüzemmódra áll át a Fehér Ház

Új szintre emelték az amerikai elnök és beosztottjai között már eddig is meglévő bizalmatlanságot az elmúlt napok eseményei. Bob Woodward nemrég megjelent könyve, majd a The New York Times egyik névtelenül közölt véleménycikke is azt a korábbi feltételezést erősíti, hogy "ellenállók" egy csoportja tevékenykedik Donald Trump elnök kormányzatán belül.

Trump Fehér Háza eddig sem volt gazdag a bizalmi tőkében, mert az orosz vizsgálat miatt is az elnökben egy folyamatos bizonytalanság és bizalmatlanság van. Ezt súlyosbították az elnöksége kezdete óta jellemző kiszivárogtatások, amelyekből majdnem minden hónapra jut egy-egy nagy hírt verő eset - mondta Feledy Botond külpolitikai elemző.

Az "ellenállók" csoportja

Egy újabb eszkalációja ennek a problémának a szakértő szerint, hogy Donald Trump feltehetőleg republikánus magas beosztású munkatársa névtelen cikket írt a New York Times-ba, hogy ő hogy menti meg az országot Donald Trumptól és hogy

minden ami siker, annak ellenére siker, hogy ő az elnök, és nem azért siker, mert Trump az.

Feledy Botond szerint a cikk után a Fehér Ház súlyos válságüzemmódba kerül, az elnökkel való együttműködés pedig tovább nehezedik, ami részben növelheti a családjára való ráutaltságot, részben pedig tovább szűkül az a környezet, aki érdemi befolyást gyakorolhat majd rá.

Felmerül a kérdés, hogy kinek használhatott e dokumentum megírása, hiszen elég kockázatos, és sokan már nyilvánosan elhatárolódtak a cikktől. A külpolitikai elemző úgy véli, a cikk írója egy

Trump utáni korszakra készülő republikánus lehet, aki ezzel próbálja már előre tisztázni a múltját, és mutatni, hogy ő itt is a jó oldalon állt

- vélekedett a külpolitikai elemző.

Ezzel ráadásul egy olyan krízisüzemmódba állítja a Fehér Házat, ami akár újabb hibák elkövetéséhez vezethet, ilyen szempontból is kedvezőtlen az adminisztrációra nézve a helyzet - tette hozzá. Az is előfordulhat, hogy a republikánus oldalon e mögött még vannak további tervek: akár egy olyan demokrata akcióról is szó lehet, ami kifejezetten a november 6-ai választás előkészületének egy pontja.

Az elnök reakciója

Feledy Botond szerint

az elnökben biztos, hogy tovább erősödik a benne amúgy is létező "deep state" kép, vagyis hogy az alatta lévő államigazgatási rendszer ellene dolgozik és konspirál.

"Ezt - ha úgy tetszik - hitelesítette a cikk azzal, hogy leírta, kimondta, és láthatóvá tette ország-világ előtt. Donald Trumpban alighanem megerősödik ezután a boszorkányüldözés iránti vágy, és annak az elkerülése, hogy ő legyen a konspiráció áldozata. Emiatt olyan újabb bizalmatlansági helyzetek, akár miniszteri szintű váltások várhatók, amelyek az európai szövetségesekkel tovább nehezítik viszonyt" - zárta elemzését Feledy Botond.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Visszahúzták a forintot a kamatdöntés után

Visszahúzták a forintot a kamatdöntés után

A nemzetközi piacokról a beszerzésimenedzser-index (bmi) jelentések mozgatják a devizapiacokat, míg magyar szempontból a legfontosabb a Magyar Nemzeti Bank délutáni kamatdöntése volt. Hétfőn végül a forint nagyjából a nyitó szint körül fejezte be a napot, míg hétfőn enyhe gyengüléssel indított, aztán benézett a 394-es szint alá, az 50 pontos vágás után viszont semmilyen jelentős elmozdulás nem történt az árfolyamban. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×