INFORÁDIÓ
2022. május 20. péntek
Bernát, Felícia

egyesült államok

donald trump

new york times

véleménycikk

Washington, 2018. február 15.Donald Trump amerikai elnök az előző napi tömeggyilkosság kapcsán az amerikai néphez intézett beszéde közben a washintoni Fehér Házban 2018. február 15-én. A floridai Parkland Marjory Stoneman Douglas középiskolájának egyik volt tanulója lövöldözött az intézményben és megölt legalább tizenhét embert. Tizenhatan megsebesültek. (MTI/EPA/Michael Reynolds)

"Ellenállók" Trump körül: találgatások és visszautasítások a cikk miatt

Infostart / MTI

Mike Pence amerikai alelnök és Mike Pompeo külügyminiszter is cáfolta csütörtökön, hogy ő írta a The New York Times című napilapban előző délután megjelent névtelen véleménycikket, amely azt állítja, hogy "ellenállók" egy csoportja tevékenykedik Donald Trump elnök kormányzatán belül.

"Az alelnök aláírja a nevét egy véleménycikkekben" - írta Mike Pence kommunikációs igazgatója csütörtökön a Twitter közösségi portálon.

Jarrod Agen leszögezte: "szégyellheti magát mind a The New York Times, mind pedig az, aki ezt a hamis, logikátlan és pipogya cikket írta". Majd hozzátette, hogy az alelnök hivatala "felette áll az ilyen amatőr cselekedeteknek".

Az Indiában tárgyaló Mike Pompeo szintén visszautasította, hogy ő áll a cikk mögött. Az abban írtakat egy "háborgó" és "álnok" személy nézeteinek minősítette.

Bírálta a lapot is. Mint fogalmazott: "senkinek nem kell meglepődnie, hogy a liberális The New York Times, amely a kezdetektől megállás nélkül bírálta a kormányzatot, úgy döntött, hogy közli az írást".

Pompeo lemondásra szólította fel a cikk íróját. "Én olyan helyről jövök, ahol, ha az ember nem tudja végrehajtani a főnöke szándékait, akkor egyetlen lehetősége a lemondás" - mondta.

Amerikai sajtóértesülések szerint a kormányzaton belül élénk találgatások kezdődtek a cikk szerzőjének személyéről. A The Wall Street Journal című lap információi szerint a Fehér Házban többen azt gyanítják, hogy olyan fiatal munkatárs írhatta, aki ugyan ott dolgozik, de nincs közvetlen bejutása az elnökhöz.

A The New York Times egyelőre nem kívánta kommentálni az ügyet.

A Fehér Ház szóvivője, Sarah Huckabee Sanders még szerdán este közleményben ítélte el a cikket, hangsúlyozva, hogy írója nem az országot, hanem a saját egóját tartja a legfontosabbnak. Egyúttal lemondásra szólította fel a cikkírót.

Mind a szóvivőnő, mind Donald Trump egyébként "kudarcosnak" nevezte a The New York Timest, az amerikai elnök pedig a cikkíró megnevezésére szólított fel.

Szerdán a kora esti órákban internetes oldalán a The New York Times egy magát a Trump-kormányzat munkatársának mondó, névtelen szerző cikkét jelentette meg. A szerző - negatív színben feltüntetve az elnököt - azt állította, hogy a kormányzaton belül ő és a hozzá hasonlóan gondolkodó munkatársak egy csoportja fogadalmat tett, hogy meghiúsítja Trump "elképzeléseinek egy részét és legrosszabb hajlamait", mert - mint írta - "az elnök viselkedése árt köztársaságunk egészségének".

Nyitókép: MICHAEL REYNOLDS
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018