eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Moszkva, 2018. május 7.Vlagyimir Putyin újraválasztott orosz elnök az elnöki ezred katonáinak integet a beiktatási ünnepségén a moszkvai Kremlben 2018. május 7-én. A negyedik államfői mandátumát kezdő Putyin a szavazatok 77 százalékának elnyerésével győzött a márciusi elnökválasztáson. (MTI/AP/Szputnyik/Elnöki sajtószolgálat/Jekatyerina Stukina)
Nyitókép: Jekatyerina Stukina

Putyin: ez példa nélküli lépés Észak-Koreától

Donald Trump amerikai elnök "bátor és érett" döntést hozott azzal, hogy belegyezett a Kim Dzsong Un észak-koreai vezetővel Szingapúrban június 12-én tartandó csúcstalálkozóba - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök a kínai állami műsorszolgáltatónak (China Media Group) adott interjújában, amelyből részleteket hírügynökségek szerdára virradóra tettek közzé.

Putyin a kínai látogatása előtt készült interjúban elismerte, hogy számára a meglepetés erejével hatottak az észak-koreai vezetésnek a feszültségek enyhítése érdekében tett intézkedései, és kifejezte abbéli reményét, hogy a tervezett csúcstalálkozó eredményes lesz.

"Végül is abban bízom, hogy ez a kétségkívül nagyon bátor és érett döntés, amelyet Donald Trump, az Egyesült Államok elnöke hozott, nevezetesen hogy közvetlen kapcsolatba lép Kim Dzsong Un észak-koreai vezetővel, vagyis ez a találkozó megvalósul, és mindannyian pozitív eredményeket várunk tőle" - mondta Putyin.

Az orosz elnök külön figyelmet fordított a phenjani vezetés intézkedéseire: "Azt látjuk, hogy az észak-koreai vezetés

őszintén szólva számomra váratlanul, mondhatnám példa nélkül álló lépésekre szánta el magát a feszültségek enyhítésére".

Megemlítette a rakétatesztek és a kísérleti nukleáris robbantások megszüntetését, valamint az atomfegyverek tesztelésre szolgáló egyik legnagyobb kísérleti telep felszámolását.

A Koreai-félszigeten az Egyesült Államok célja Észak-Korea teljes, ellenőrizhető és visszafordíthatatlan nukleáris leszerelése - nyomatékosította korábban James Mattis amerikai védelmi miniszter.

Ehhez viszont Észak-Korea garanciákat szeretne, ami érthető is a részéről - mondta most Vlagyimir Putyin. "Hogyan is lehetne másként? Másként el sem lehet képzelni,

különösen azokat a tragikus eseményeket követően, amelyek Líbiában és Irakban történtek, és amelyek az észak-koreaiak szeme előtt lebeg.

Ezért magától értetődő, hogy garanciákat fognak követelni" - emelte ki, hozzátéve: egyelőre nehéz lenne megmondani, hogy milyen biztosítékokat, és hogy ezek milyen határidővel lennének megvalósíthatók.

A június 12-i csúcstalálkozó időpontja és helyszíne már ismert, ám a napirendi pontokról eddig hivatalosan nem közöltek információkat.

  • A amerikai-észak-koreai találkozó létrejötte nemrég kétségessé vált, mert Trump nemrég lefújta az eseményt Phenjan szerinte ellenséges megnyilvánulásai miatt.
  • Múlt héten azonban az amerikai elnök a Fehér Házban fogadta Kim Jong Csolt, az észak-koreai állampárt Központi Bizottságának alelnökét, aki átadta neki Kim Dzsong Un levelét.
  • Trump a Kim Dzsong Un "jobbkezeként" számon tartott politikussal folytatott egyórás megbeszélés után közölte, a szingapúri csúcsot a korábban megbeszélteknek megfelelően mégis megtartják.
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×