eur:
395.68
usd:
372.06
bux:
0
2024. április 19. péntek Emma
Százezer lányt akarnak iskolába vinni

Százezer lányt akarnak iskolába vinni

A világon több tízmillió lány nem jut be az oktatási rendszerbe. Az arab világban az egyetemi tanulás továbbra is a férfiak kiváltsága, de az alap- és középszintű oktatásban is kevesen vesznek részt. Ezen segítene Malala és az Apple.

Tim Cook, az Apple vezérigazgatója és Malala Juszafzai, a legfiatalabb Nobel-Békedíjas együttműködése közel 100.000 hátrányos helyzetű nő oktatását támogatja Afganisztánban, Pakisztánban, Libanonban, Törökországban és Nigériában – írja a The Independent

Malala már létező alapítványához csatlakozik az Apple, amely a technológiai és oktatási tapasztalatával, erőforrásaival erősíti a nők támogatását szolgáló elképzeléseket. Cook szerint amikor elkezdett beszélgetni Malala Juszafzaival, egyértelművé vált számára, hogy fontos kérdésekben - például hogy az egyenlőség kiharcolásához az oktatáson keresztül vezet az út- ugyanazt gondolják.

Százezer lányt akarnak iskolába vinni

A Nobel-díjas aktivista szerint

jelenleg 130 millió lánynak elérhetetlen az oktatási rendszer.

„Az álmom, hogy minden lány minőségi oktatást kapjon, és remélem, hogy az Apple-el való együttműködés révén kibővíthetjük a munkánkat” – mondta és hozzátette, legalább 100.000 lányt akar bevonni a programba. Az alapítványához tartozik az úgynevezett Gulmakai-hálózat, amelyben önkéntesek helyi szinten segítenek bevonni az oktatásba a szegényebb körülmények között élő gyerekeket. 

A nemes cél elérését több dolog is nehezíti. Az arab világban az egyetemek továbbra is a férfiak bástyái, a magánszektorban pedig szinte lehetetlen, hogy a nők el tudjanak helyezkedni.Malala szerint egyelőre nem is ez a terület a céljuk, egyelőre az alapfokú és a középfokú oktatásra fókuszálnak, itt komoly hiányosságok vannak. Ezért fontos, hogy az ösztöndíjak a felsőoktatást megelőző időszakban is megjelenjenek  tette hozzá.

Tanulás és pozitív példa 

„Az általunk támogatott helyi szószólók, a Gulmakai-hálózat nevelői többek között Nigériában kampányolnak annak érdekében, hogy a kormány a kilenc évig tartó oktatás helyett minden gyermek számára kötelezővé tegye, hogy 12 évig járjon iskolába” – mondta Malala.

Százezer lányt akarnak iskolába vinni

Cook szerint a fejlett országokban is van nemi diszkrimináció, ami a munkahelyeken a bérezésben nyilvánul meg, vagy pedig az elhelyezkedés lehetőségét érinti. Hozzátette: az Apple például a programozás elsajátításában segít már iskoláskorban, így később a lányok akár az informatika területén is könnyebben tudnak majd munkát vállalni.

Címlapról ajánljuk

Újabb részletek az idősek jogosítványáról

A Közlekedési Alkalmassági és Vizsgaközpont (KAV) tájékoztatása szerint 2021-ben 93 680 fő tett sikeres B kategóriás vizsgát, 2022-ben pedig 99 174-en, közöttük igen magas korú jelentkezők is.
VIDEÓ
Az inflációs fordulat egyik legnagyobb elszenvedője nem kapja meg a mentőövet

Az inflációs fordulat egyik legnagyobb elszenvedője nem kapja meg a mentőövet

Nemcsak a forint szenvedte meg az amerikai inflációs kilátások változását, a korábban globális menedékdevizának számító japán jen 34 éves mélypontra gyengült a dollárral szemben. A gyengülés nem belföldi tényezőknek köszönhető, de ez nem jelenti azt, hogy a japán jegybank jövő heti kamatdöntő ülésen ne tudna tenni a jen védelmében. Csakhogy a Bank of Japan most mással van elfoglalva: azzal, hogy kirángassa az országot az őket évtizedek óta sújtó stagnálásból.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 19. 06:52
×
×
×
×