eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Tálas Péter: 2004 óta nem volt Spanyolországban komoly merénylet

Tálas Péter: 2004 óta nem volt Spanyolországban komoly merénylet

A spanyol hatóságok nem vették elég komolyan, hogy Spanyolországban is történhet terrortámadás - vélekedik a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Stratégiai Védelmi Kutatóközpontjának igazgatója. Tálas Péter szerint Spanyolország azért volt alkalmas célpontja a támadóknak, mert ott 2004 óta nem történt jelentős merénylet.

Valószínűleg a hatóságok nem vették elég komolyan, hogy ilyen sok európai merénylet történt; 2015 óta a barcelonai a 16-dik – közölte a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Stratégiai Védelem Kutatóközpontjának igazgatója. Tálas Péter hozzátette, az, hogy az Iszlám Állam rögtön fel is vállalta a merényletet, nem feltétlenül jelenti azt, hogy ők is követték el.

„Azt jelenti, hogy elképzelhető, hogy az Iszlám Állam inspirálta az elkövetőket, de az is lehet, hogy valamilyen észak-afrikai csoportjuk szervezte. A nyomozás fogja kideríteni, hogy egy kis spanyolországi vagy észak-afrikai sejtről van szó, amelyik inkább csak hivatkozik az Iszlám Államra, vagy olyanról, amelyiknek fizikai és személyi köze is van az Iszlám Államhoz.”

Spanyolország azért volt jó célpont, mert viszonylag régen követtek ott el merényletet – mondta Tálas Péter. Ugyan az egyik legnagyobb európai merényletet ott követték el 2004-ben, de azóta lényeges támadás nem volt – tette hozzá a a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Stratégiai Védelmi Kutatóközpontjának igazgatója.

„Spanyolország, különösen két, észak-afrikai városában viszonylag erős a dzsihádisták befolyása, mert sok elégedetlen ember van, akik, különösen a fiatalok, a magas munkanélküliség és a rosszabb szociális és képzési feltételek miatt jobban radikalizálhatóbbak. Spanyolországban egyébként a muszlimok sokkal jobban integráltak, mint Németországban, Angliában vagy Franciaországban.”

Tálas Péter hangsúlyozta, a spanyolok élen járnak a terrorelhárításban, idén körülbelül háromezer ember foglalkozik terrorelhárítással. De naponta körülbelül ötszáz telefont kell állandóan lehallgatni, ezer embert kellene állandóan megfigyelni – ez nem mindig megy. Sok lehet az olyan merényletkísérlet, amiket a spanyol terrorelhárítás megakadályoz – mondta a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Stratégiai Védelmi Kutatóközpontjának igazgatója.

„A sétálóutcák védelme viszonylag egyszerű. Vannak olyan tereptárgyak, amelyekkel meg lehet akadályozni egy merényletet vagy csökkenteni lehet az áldozatszámot. Erre fel kell készülnie minden olyan városnak, országnak, ahol nagy a turistaforgalom.”

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 21:41
×
×
×
×