eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Ünnepeltek a dzsihadisták a londoni merénylet hírére

Bár a londoni merénylet elkövetését tegnap még egyetlen szervezet sem vállalta magára, sokan az Iszlám Állam vagy más dzsihadista szervezet kezét látták a dologban. A szélsőségesek hívei ünnepléssel fogadták a híreket, míg mások együttérzésüket fejezték ki Londonnak.

A szerdai londoni merénylet hírére ünneplésbe kezdtek a közösségi média csatornákon és a sokáig titkosított kommunikációt biztosító Telegram csevegőprogramban a dzsihadisták hívei

Volt, aki „áldottnak” nevezte a támadást, mások azt mondták: a britek a szemet-szemért elv alapján most megfizettek, amiért a dzsihadisták elleni koalíció tagjai lettek.

Egy olyan montázst is közzétettek, amelyen robbanás rázza meg a brit parlamentet. „A földeteken vívott csatánk még csak most indul” – szólt az üzenet.

A Telegraph című brit lap ugyanakkor megjegyezte: hivatalos felelősségvállalás nem hangzott el az Iszlám Államtól, de ilyet egy támadást követő 24 órában nem is kell várni.

A támadó módszerei ugyanakkor arra utalnak, hogy rokonszenvezhet a dzsihadista szélsőségesekkel: másokhoz hasonlóan ő is autóval és késsel hajtotta végre akcióját.

Abu Mohamad Al-Adani, az Iszlám Állam egykori szóvivője, otthon elkövetett merényletekre szólította fel a dzsihadisták nyugati támogatóit. „Ha nem találsz pokolgépet vagy golyót, akkor találj egy hitetlen amerikait vagy franciát vagy a szövetségesüket. Törd be a fejét egy kővel vagy mészárold le egy késsel vagy üsd el az autóddal”- mondta.

A két évvel ezelőtti, párizsi merényletek után kiadott videón a dzsihadisták Nagy-Britanniát jelölték meg következő célpontként.

A francia fővárosban a Londonnal való szolidaritás jeleként lekapcsolták az Eiffel-torony világítását.

Donald Trump amerikai elnök telefonon beszélt a merénylet után Theresa May kormányfővel és „teljes együttműködést” ígért. Fracois Hollande francia elnök „szolidaritását és támogatását” fejezte ki, még azelőtt, hogy kiderült, hogy francia diákok is vannak a sebesültek között.

Merkel német kancellár pedig azt mondta, hazája „határozottan és eltökélten” a britekkel van a terroriumus minden fajtája elleni küzdelemben.

Az egy éve sokkoló támadást átélt Belgium szövetségi kormányfője Charles Michel részvétét fejezte ki a londoniaknak és Nagy-Britanniának.

Hasonló módon az orosz külügyi szóvivő is részvétét nyilvánította.

Orbán Viktor is kifejezte együttérzését, és hangsúlyozta a terrorizmus felszámolása melletti elkötelezettségét.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló hírekről, vagy elmondaná a véleményét, lájkolja az InfoRádió Facebook-oldalát!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 21:41
×
×
×
×