eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Tüntettek az elnök leváltása ellen Szöulban

A dél-koreai alkotmánybíróság jóváhagyta az elnök leváltásáról hozott parlamenti döntést. Röviddel a döntés után ketten meghaltak az ország fővárosában az államfővel szimpatizáló tüntetők közül.

A BBC felvételén jól hallható a dél-koreai alkotmánybíróság épülete előtt összegyűlt több ezer ember, akik az ország első női államfője, Pak Gun Hje leváltása ellen tiltakoztak.

Miután kiderült, hogy a testület jóváhagyta az elnök parlamenti elmozdítását, végleg megfosztva őt az államfői poszttól, a vele szimpatizálók feldühödtek és többen megtámadták a rendőröket. Az MTI beszámolója alapján összesen tíz embert vittek körházba a demonstrációról, közülük egy 72 éves férfit azért, mert felmászott egy rendőrbuszra, majd leesett, beverte a fejét és erősen vérezni kezdett. A férfi életét nem tudták megmenteni a kórházban. A másik haláleset okáról egyelőre nem adtak tájékoztatást a hatóságok.

Az ország első elnöknőjét azért függesztette fel decemberben hivatalából a dél-koreai parlament, mert kiderült, hogy bizalmas barátnője, Csoj Szun Szil kormányzati és személyi döntésekbe is beleszólhatott, holott semmilyen hivatalos tisztsége nem volt, emellett a kormányzat a gyanú szerint hatalmas pénzeket sajtolt ki dél-koreai nagyvállalatoktól és a pénz végül olyan alapítványoknál landolt, amelyeket Csoj ellenőrzött.

Pak Gun Hje várhatóan hamarosan bíróság elé áll korrupció miatt. Maga az elnök egyelőre - biztonsági okokból - nem hagyja el szöuli rezidenciát. Pártja tudatta: "alázatosan elfogadják" az ítéletet.

Mindeközben Han Min Ko védelmi miniszter a feszültség miatt utasította a hadsereget, hogy készüljenek fel minden észak-koreai provokáció megakadályozására. A hadikommunista Észak-Korea állami hírügynöksége azt írta: Pak most már nem több, mint egy "közönséges bűnöző".

Csoma Mózes az ELTE koreai tanszékének vezetője rámutatott, hogy Dél-Korea történelme során először távolítottak el a lakosság nyomására alkotmányosan egy regnáló államfőt.

"Hivatalban lévő, regnáló elnök elmozdítása csak felkeléssel, forradalommal vagy merénylettel történhetett meg, tehát Dél-Koreának a demokratikus berendezkedése szempontjából egy nagyon fontos fejlemény, egy nagyon fontos bizonyíték az, hogy ilyen típusú alkotmányos eszközökkel egy regnáló elnököt el lehetett mozdítani a hivatalából."

A dél-koreai törvények értelmében az államfő leváltása után két hónapon belül elnökválasztást kell tartani, Csoma Mózes a helyi sajtóra hivatkozva úgy látta, hogy az előrehozott voksolást május elején tarthatják.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló hírekről, vagy elmondaná a véleményét, lájkolja az InfoRádió Facebook-oldalát!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×