eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika
Ejtőernyős generáció: egyre több kínai gyerek tanul amerikai középiskolákban

Ejtőernyős generáció: egyre több kínai gyerek tanul amerikai középiskolákban

Új trend van kibontakozóban: egyre több módos kínai család küldi a gyermekét már igen fiatal, tizenéves korban az Egyesült Államokba annak reményében, hogy így amerikai egyetemen folytathatják tanulmányaikat - számolt be a The New York Times.

Történelmi pillanat, amikor a világ egyik leggyorsabban fejlődő hatalmának elitje egyetlen gyerekét a geopolitikai szempontból riválisának tartott országba küldi. Ma pontosan ez történik. A kínai szülők egy része ugyanis attól tart, a szigorú iskolai rendszer, amelyben gyermekeik felnőnek, elfojtja a kreativitást bennük - írta a The New York Times

Míg 2005-ben mindössze 641 kínai ejtőernyős diák – ahogy hívják őket – tanult amerikai középiskolákban, addig 2014-ben már 40 ezer, vagyis mindössze egyetlen évtized alatt hatvanszorosára nőtt a számuk. Ezzel az amerikai középiskolában tanuló külföldi diákok felét a kínai származású fiatalok adják.

Ma pedig már körülbelül 370 ezer Kínából érkezett diák tanul amerikai középiskolákban és egyetemeken. Ezzel 2015-ben, csupán egyetlen év alatt 11,4 milliárd dollár érkezett Kínából az Egyesült Államokba.

Így vált a két szuperállam közötti egyik legfontosabb exportcikké az oktatás.

Egy friss felmérés szerint a kínai milliomosok 83 százaléka tervezi, hogy gyermekeiket külföldre küldik továbbtanulni. A külföldi továbbtanulás kezdetének időpontja pedig egyre korábbra tolódik: már 18 éves kor helyett 16 éves korban külföldön taníttatnák tovább a gyermekeiket.

A tendenciát jól jelzi, hogy még maga az elnök, Hszi Csin-ping is megengedte, hogy lánya a Harvardon tanuljon.

„A szülők rájöttek, hogy korábban útra kell indítaniuk a gyerekeiket, ha azt szeretnék, hogy egy neves amerikai egyetemen tanuljanak tovább”

- mondta Nini Suet, a pekingi központú Shang Learning tanácsadó társaság alapítója, amely fejenként 25-40 ezer dollárért cserébe segíti kínai gyerekeket bejutni amerikai iskolákba.

A kínai ejtőernyős diákok sorsa azonban nagyban különbözik elődjeikétől. Amikor az első diákok megérkeztek Kínából az Egyesült Államokba – 1989-ben, a Tienanmen téri vérengzés után –,

a legtöbben még annyira szegények voltak, hogy fém italos dobozokat kellett gyűjtögetniük

vagy gondnoki munkákat kellett elvállalniuk a túléléshez. A ma Amerikában tanuló kínai diákok viszont gyakran még az amerikai társaiknál is gazdagabb családból jönnek.

Kétséges azonban, hogy meddig tarthat ez a tendencia. A kínai gazdaság lassulása miatt ugyanis csökkennek a családok bevételei, míg az árfolyamváltozások miatt az Egyesült Államokban való tanulás egyre költségesebbé válik.

Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentett az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indította a mai napot. Délután fontos munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból, az amerikai foglalkoztatottak létszámának emelkedése messze elmaradt a várakozásoktól, és jócskán csökkent az előző hónaphoz képest áprilisban. A tőzsdék a nap első felében is a pozitív tartományban mozogtak, majd a munkaerőpiaci adat után begyorsult az emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×