eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Így dicsérte Trumpot az orosz kornányfő

Donald Trump megválasztott amerikai elnök sok kijelentése ésszerű és pragmatikus - jelentette ki Dmitrij Medvegyev orosz miniszterelnök csütörtökön a hagyományos, több orosz televízió és rádió által sugárzott évzáró interjúja során.

"Nem tudom, hogy milyen irányvonalat követ majd az új amerikai kormányzat. Valóban, a megválasztott elnök által hangoztatott több dolog ésszerűnek tűnik számomra. Mindenekelőtt azért, mert ezek pragmatikus dolgok. Mert ő nem arról beszél, hogy Oroszország a barátunk, és mi valamiféle különleges barátságra vágynánk. Arról beszél, hogy az Egyesült Államok pragmatikus érdekeinek biztosítása céljából senkit sem akarunk az ellenségünkké tenni, mindenkivel fejleszteni akarjuk a kapcsolatainkat" - mondta.

Medvegyev hangsúlyozta: Oroszországnak is nemzeti érdeke, hogy normális, stabil és korszerű viszonyt alakítson ki az amerikai kormányzattal. Úgy vélekedett, hogy a kétoldalú viszony megromlásáért az amerikai fél a felelős.

Megjegyezte ugyanakkor, hogy az új kormányzat színre lépése után is keletkezhetnek nehézségek a kétoldalú kapcsolatokban, mert azt kész tények elé állítják a hagyományok, a külügyminisztérium, és a kongresszus korábbi döntései.

Dmitrij Medvegyev szerint a külügyminiszter posztra jelölt Rex Tillerson, üzletember lévén, szintén pragmatikus gondolkodású, akivel orosz nagyvállalatok jó kapcsolatokat építettek ki, amiért Barátság Érdemrendet is kapott Moszkvától. A kormánypozíciókra jelölt hasonló üzletemberekről úgy vélekedett, hogy azok "tiszta lappal" kezdenek, mert nincs bennük "velük született" oroszellenes vagy egyéb sztereotípia.

Szavai szerint a nemzetközi biztonság ügyében megkerülhetetlen az orosz-amerikai partnerség. Moszkva arra számít, hogy a két fél konstruktív tárgyalásokba kezd, egyebek között a fegyverzetkorlátozás kérdésében.

Oroszország szempontjából az év vívmányaként a makrogazdasági stabilitást nevezte meg, valamint azt, hogy az állam a külső korlátozások és a belső problémák dacára teljesíteni tudta összes kötelezettségét. Mint mondta, a GDP 2016-ban mintegy 0,5 százalékkal csökkent, az infláció pedig Oroszország történetében példátlanul alacsony, 5.5 százalékos.

A miniszterelnök elmondta, hogy Oroszország az elkövetkező években képes lesz minden élelmiszerszükségletét saját forrásból fedezni, mert a nyugati szankciókra válaszképpen bevezetett élelmiszerembargó nyomán fellendült a merőgazdasági termelés. Hangsúlyozta, hogy az orosz agráriumot és az élelmiszeripart az embargó eltörlésig versenyképessé kell tenni. Úgy vélekedett, hogy a Moszkva elleni a gazdasági büntetőintézkedések azoknak az országoknak is ártanak, amelyek meghirdették őket.

"Rendkívül szomorú fejleménynek" nevezte Alekszej Uljukajev gazdaságfejlesztési miniszter korrupció vádjával történt őrizetbe vételét és leváltását. Felhívta a figyelmet arra is, hogy az adott esetben bizalomvesztés történt, és a bíróság még nem hozott elmarasztaló ítéletet. Mint mondta, Oroszországban a korrupcióellenes harc területén "nagyon jelentős változások" történtek, és hogy az orosz törvénykezés megfelel a nemzetközi szabályoknak. A kormányfő szerint a nyomozati hatóságok 2012 óta 50 ezer korrupciós ügyet terjesztettek a bíróságok elé. amelyek közül 3500 kormányzati tisztségviselők, 1300 pedig különböző szintű tisztségviselők ellen irányult.

Hangoztatta, hogy kormánya folytatja az orosz sportnak a doppingolástól való megtisztítását, ugyanakkor világosan meg kell állapítani, hogy mi tekintendő tiltott szernek, egységesíteni és jogi értelemben egyértelművé kell tenni az azokkal szembeni fellépést. Megítélése szerint a doppingellenes kampány oroszellenes kampánnyá vált. Medvegyev "erkölcstelen" döntésnek nevezte, hogy az orosz paralimpikonokat kizárták a riói játékokról.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Amikor Oroszország megindította az Ukrajna elleni inváziót, Moszkva egyik elsődleges célja a megtámadott ország „demilitarizációja” volt; eddig nagyon úgy fest, hogy ez a dolog a visszájára sült el. Nem csupán arról van szó, hogy a NATO eddig gigantikus mennyiségű nehézfegyvert küldött Ukrajnának, de olyan technikai eszközöket is megkapott Kijev, melyekről korábban még csak álmodni sem mert az ukrán vezetés, ékes példája ennek az MGM-140 ATACMS harcászati ballisztikus rakétarendszer. Egy olyan technikai eszközről van szó, amely, bár abszolút nem nevezhető „háborúdöntő csodafegyvernek”, biztos megnehezíti majd az orosz haderő dolgát az általuk „különleges műveletnek” hívott invázió során.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 21:41
×
×
×
×