eur:
392.62
usd:
365.96
bux:
66816.39
2024. április 26. péntek Ervin

Nem biztos, hogy stabilizálódik a kormányzás Macedóniában

Macedóniában a kormányzó jobboldali kormánypárt nyerte az előrehozott választásokat. Szoros eredmény született: a szociáldemokraták lemaradása alig több, mint egy százalék.

Ünnepeltek a Macedóniai Szociáldemokrata Unió támogatói az éjszaka. Az előrehozott választásokon az ellenzéki balközép párt a voksok majdnem 37 százalékát szerezte meg, amivel a második helyen végzett.

Zoran Zaev, mégis azt mondta: „Örüljetek az életnek, mert a rezsim elbukott!”

Ünnepelt az éjszaka a kormányzó jobboldali Belső Macedón Forradalmi Szervezet – Macedón Nemzeti Egység Demokratikus Pártja is. Ők legfőbb riválisukhoz képest alig egy százalékponttal többet, majdnem 38 százalékot szereztek.

Az elért eredménnyel mi vagyunk a választás győztesei – mondta Nikola Gruevski miniszterelnök, a Belső Macedón Forradalmi Szervezet vezetője.

Az eredményekből az egyértelműen látszik, hogy egyedül egyik nagy párt sem lesz képes többséget szerezni a 123 tagú, szkopjei törvényhozásban. Az általában a VMRO-DPMNE-t támogató, albán etnikai párt, a Demokratikus Unió az Integrációért a szavazatok kicsit több mint 7 százalékát szerezte meg.

Az országot megbénító politikai válság miatt kellett a választásokat két esztendővel előbbre hozni. Az ellenzék ugyanis azzal vádolta meg a kormányt, hogy húszezer embert, politikusokat, bírákat, újságírókat, rendőri és vallási vezetőket hallgattak le.

Nikola Gruevszki kormányfő viszont azzal vádolta meg az ellenzéket és személyesen Zaevet, hogy puccsot készített elő, és ő felelős a politikai válságért. Erre ő egy hangfelvételt hozott nyilvánosságra, amely állítása szerin az országban elharapódzott korrupciót bizonyítják, illetve azt, hogy az ország vezetése több millió dollár közpénzt tulajdonított el, kozmetikázta a választási eredményeket, és politikai ellenfelei ellen használta fel az igazságszolgáltatást. A kormány akkor azt állította, külföldi kémek készítették a felvételeket.

Ilyen előzmények után zajlott le a voksolás viszonylag magas, 67 százalékos részvétel mellett, mégsem biztos, hogy könnyű lesz biztosítani a stabil kormányzás lehetőségét.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×