eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Dózsa György szülőfalujáról írtak román nyelvű riportkötetet

A háromszéki Dálnok községről készült román nyelvű riportkötetet mutatnak be szombaton Bukarestben a Gaudeamus Könyvvásáron.

A Dózsa György szülőfalujáról szóló kötet szerzői között olyan román és erdélyi magyar újságírók találhatók, akiknek többsége soha nem járt a településen vagy Székelyföldön - nyilatkozta az MTI-nek pénteken, Brandusa Armanca temesvári újságíró, a kötet egyik szerkesztője.

Kifejtette, Dálnok már önmagában felkelti az újságírók érdeklődését, mivel az 1514-es parasztháború vezetőjének, Dózsa Györgynek a szülőfaluja. Az újságírók a Közösségért Alapítvány tulajdonában levő Gál-kúriában működő Barabás Miklós Kulturális Központnak voltak a vendégei. Brandusa Armanca szerint tartalmas kötet állt össze az újságírók riportjaiból, amelyek számos történelmi és kulturális információt tartalmaznak a településről, és bemutatják az ott élő embereket.

Andreea Pora, a bukaresti tekintélyes Revista 22 folyóirat főszerkesztője a községben és környékén található kúriákról írt, Brandusa Armanca a Gál-kúriát mutatta be, ahol Barabás Miklós festőművész töltötte gyermekkorát. Liviu Iolu újságíró, a román kormány jelenlegi szóvivője a település legendáit, varázslatos meséit gyűjtötte össze, T. Koós Imola kolozsvári újságíró Barabás Miklósról, Gazda Árpád - a kötet másik szerkesztője - pedig a második világháborúban harcoló magyar hadsereg dálnoki származású magyar parancsnokairól, Veres Lajosról és Miklós Béláról írt.

Brandusa Armanca úgy vélte, hogy a helyiek számára is érdekes a kötet, hiszen olyan történetekről olvashatnak, amelyeket eddig nem dolgoztak fel. Hozzátette: meggyőződése, hogy a könyv felkelti a román olvasók érdeklődését is, akik az olvasmányélmény hatására személyesen is fel fogják keresni Dálnokot és környékét.

A bukaresti Curtea Veche Kiadó gondozásában napvilágot látott riportkötet magyarul is megjelent, és előkészületben van az angol nyelvű változata is.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
Az orosz eliten belüli harcokról is szól Putyin mostani minisztercseréje

Az orosz eliten belüli harcokról is szól Putyin mostani minisztercseréje

Oroszországban, ha egy közszereplő ellen büntetőeljárás indul vagy elítélnek, két dolog szokott igaz lenni: az adott személy ellenzi Vlagyimir Putyin uralmát vagy az ukrajnai „különleges katonai műveletet”, illetve nem számít magas rangú tisztviselőnek. Az állítólag kenőpénzt elfogadó Timur Ivanov védelmi miniszterhelyettes áprilisi letartóztatása baljóslatúan nem a fenti szabályt követte. Rávilágít továbbá az oroszországi befolyásos csoportok közötti feszültségek elmélyülésére, miközben a zsarnok részéről nem látszanak a koherens vezetés jelei.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×