Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Terror fenyegeti Európát a nyári rendezvényeken

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Franciaország a terrorizmus szempontjából az egyik legveszélyeztetettebb állam - ezért adhatott ki utazási figyelmeztetést a labdarúgó Európa-bajnokságra az amerikai külügyminisztérium - nyilatkozta Ugrósdy Márton, a Külügyi és Külgazdasági Intézet kutatója az InfoRádiónak.

„Konkrét információ nincsen, de az amerikaiak folyamatosan figyelik a szélsőségesnek tartott szervezetek kommunikációját. A terrorszervezetek részéről logikusnak tűnik, hogy azokat a nagy tömegrendezvényeket próbálják célba venni, amelyek nyáron lesznek Európában” - mondta Ugrósdy Márton, a Külügyi és Külgazdasági Intézet kutatója.

Hozzátette: külön érdekesség, hogy az Európa-bajnokság Franciaországban lesz, hiszen a statisztikák szerint Franciaországból mentek a legtöbben Szíriába harcolni, illetve a nagy létszámú kisebbségi csoportokban a terrorszervezetek sikeresen el tudnak vegyülni.

„Franciaországban meghosszabbították azt a különleges jogrendet, amit az őszi terrortámadások után vezettek be, és ennek megfelelően magasabb a készültség, jobban figyelnek arra, mi történik. De az Európa-bajnokságon kívül sok tömegrendezvény lesz még a nyáron, fesztiválok és szabadtéri események. Mindet biztosan nem lehet figyelni, de a hírszerzés rajta tartja a szemét a fejleményeken, és mindent megtesznek annak érdekében, hogy ne legyen nagyobb baj” - hangsúlyozta a Külügyi és Külgazdasági Intézet kutatója.

Ugrósdy Márton szerint az európai hatóságoknak van konkrét információjuk, de nem kötik az orrunkra.

„Sok embert figyelnek, sok kihallgatás zajlik és rengeteg információt kell feldolgozni. A párizsi és a brüsszeli támadások után többen felvetették, hogy a különféle szolgálatok között nem eléggé hatékony az együttműködés és az információk megosztása sem zajlik megfelelően. Az amerikaiak egyelőre nincsenek elragadtatva az európai információcsere minőségétől és mennyiségétől, bár azt elismerik, hogy komoly fejlődést tapasztalnak ezen a téren” - mondta Ugrósdy Márton, a Külügyi és Külgazdasági Intézet kutatója.