eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

"Az EU meghal, ha uniós kérdéseket népszavazással döntenek el"

Az Európai Unió "meghal", ha uniós kérdéseket népszavazással döntenek el - mondta Jean Asselborn luxemburgi külügyminiszter az ARD német országos köztelevízió Europamagazin című műsorának hétvégi adásában.

A szocialista politikus elmondta: "Orbán Viktor Magyarországon most népszavazást tart, és azt mondja, hogy egy migráns sem jöhet Magyarországra".

A magyar miniszterelnök "meg fogja nyerni ezt a referendumot", és ha Magyarország népszavazást tart, akkor talán más tagállamok is így tesznek, és "dobhatjuk a szemétdombra az Emberi Jogok Európai Egyezményét" - mondta Jean Asselborn.

Ha az utóbbi tíz évben kibontakozott folyamatok tovább tartanak, kialakul egy "mag-Európa", és azon országok, amelyek nem akarnak ezzel a "sebességgel" haladni, kénytelenek lesznek a döntéshozatalban megelégedni egy "másmilyen jelentőséggel" - tette hozzá.

"Nem fogadhatjuk el, hogy a szolidaritás megszűnik az Európai Unióban", és ebben a kérdésben minden tagállamnak állást kell foglalnia, "igennel vagy nemmel" - hangsúlyozta a luxemburgi külügyminiszter.

Úgy vélte, el kell dönteni, hogy az EU "vonszolja-e magát tovább letargikusan", vagy vegyen új lendületet, és ha egy ország azt mondja, hogy "nincs szükségünk Schengenre, az euróra, a szabad mozgásra, a szolidaritásra, a strukturális- és kohéziós alapokra", akkor be kell látni, hogy "zárt intézménnyé" lehet tenni uniós tagállamokat.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 21:41
×
×
×
×