Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Több száz migráns önként elhagyta az idomeni menekülttábort

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A rossz körülmények miatt csaknem nyolcszáz migráns döntött úgy, hogy távozik a görög-macedón határnál fekvő Idomeninél kialakított fogadótáborból, ahol továbbra is több mint 12 500-an várnak arra, hogy továbbutazhassanak Nyugat-Európa felé - jelentették pénteken a helyszínen tartózkodó újságírók.

Majdnem kétszázan péntekre virradó éjszaka útnak is indultak, és további hatszázan - köztük számos család - már csütörtökön összepakolták a holmijukat.

A görög határvárosnál azért vesztegel több ezer migráns, mert a balkáni útvonal gyakorlatilag lezárult előttük. Szerda óta Szlovénia, Horvátország, Szerbia és Macedónia is csak az útlevéllel és vízummal rendelkezőket engedi be területére, illetve azokat, akik ott akarnak menedéket kérni. Emiatt összesen mintegy 35 ezren rekedtek Görögországban.

A görög hatóságok egyelőre nem tervezik, hogy erővel számolják fel a tábort Idomeninél. Mindenesetre Dimitrisz Ficasz, a védelmi miniszter helyettese a hét elején jelezte: a tarthatatlan állapotok miatt kiüríthetik a tábort.

Athén és segélyszervezetek is arra buzdítják az embereket, hogy hagyjanak fel az értelmetlen várakozással, és távozzanak Idomeniből. Azt tanácsolják nekik, hogy inkább a határtól délre és Athén környékén lévő fogadótáborokba menjenek. A görög biztonsági erők arra számítanak, hogy így a menedékkérők legnagyobb része önként otthagyja a tábort.

Eközben az égei-tengeri szigetekről a görög szárazföldre tartó migránsok száma egyáltalán nem csökken: csak péntek reggel Leszbosz és Kíosz szigetekről mintegy 900-an érkeztek meg Pireusz görög kikötővárosba, délután további kétszáz embert várnak.

Törökországból naponta több százan igyekeznek átjutni a görög szigetekre. Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) adatai szerint március első kilenc napján 13 661 migráns érkezett Görögországba. Tavaly egész hónapban 7874 ember kelt át az Égei-tengeren.