eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

A belgák már évekkel korábban tudtak a párizsi merénylők tervéről

A belga titkosszolgálatoknak már évekkel korábban tudomásuk volt arról, hogy fegyverhez akarnak jutni azok a brüsszeli szélsőségesek, akikről azóta kiderült, hogy kapcsolatban álltak a tavaly novemberi párizsi terrortámadások elkövetőivel - közölte kedden a helyi sajtó.

A Le Soir című újság cikke szerint a hatóságok már 2012 áprilisában arról tájékoztatták a szövetségi ügyészséget, hogy radikális iszlamisták gyanús tevékenységet folytatnak a marokkói születésű, de belga állampolgárságú Gelel Attar brüsszeli lakásában.

A csoportosulás tagjai rendszeresen összejöttek, és terveket szőttek egy fegyveres támadásról. Ezen találkozók során többször is felmerült a harci fegyverek és robbanószerek beszerzésének a kérdése - olvasható a lapban.

A vádhatóság később megerősítette a titkosszolgálati levélről szóló sajtóértesüléseket.

Gelel Attart nemrégiben őrizetbe vették a párizsi merényletekkel kapcsolatban. A férfit távollétében tavaly júliusban ötéves börtönbüntetésre ítélte egy brüsszeli bíróság terrorszervezetben való részvétel miatt.

A párizsi terrortámadások elkövetői közül többen is marokkói származású belga állampolgárok voltak, így az akció egyik kitervelője, Abdelhamid Abaaoud is, akit Marokkóból származó információk segítségével sikerült felkutatniuk a francia hatóságoknak pár nappal a merényletet követően.

A francia fővárosban tavaly november 13-án hét helyszínen elkövetett merényleteknek 130 halálos áldozatuk volt.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 21:41
×
×
×
×