eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Feloszlathatja a parlamentet az új portugál államfő

Újrakeverheti a lapokat a viharos portugál belpolitikai életben a vasárnap megválasztandó új államfő, ha úgy dönt, hogy feloszlatja a parlamentet.

Az elemzők körében "atombombának" nevezett hatalmi jogosítvány a portugál elnök legkomolyabb fegyvere, amelyet azonban mandátumának utolsó hat hónapjában és az új parlament beiktatását követő fél évben nem használhat.

A jövendő elnök március 9-én teszi le hivatali esküjét, de a fenti lehetőséggel csak április végén élhet először, mivel tavaly október 4-én országgyűlési választások voltak Portugáliában.

Bár akkor újra a jobboldal győzött, abszolút többség híján és a baloldal váratlan szövetségkötése után végül elveszítette parlamenti többségét. Így a végrehajtó hatalom a szocialisták kezébe került, akiket a kommunista párt és egy másik radikális baloldali erő támogat.

A helyzet pikantériája, hogy a vasárnapi elnökválasztás abszolút esélyese a jobboldal jelöltje, Marcelo Rebelo de Sousa. Politológusok szerint Sousa nem tervezi a törvényhozás azonnali feloszlatását, azonban sort keríthet rá, ha a radikális baloldal megvonja támogatását a kormánytól, megnyitva az utat ezzel egy újabb politikai válság előtt.

A komoly erkölcsi súllyal rendelkező köztársasági elnöki intézmény köztiszteletnek örvend Portugáliában. Az államfőnek egy sor hatalmi jogosítványa van, úgymint a törvények kihirdetése vagy alkotmánybíróság elé terjesztése, a politikai intézmények gördülékeny működésének biztosítása, a miniszterelnök kinevezése és a kormány eltávolítása. A portugál állampolgárok által közvetlenül megválasztott elnök egyben a hadsereg főparancsnoka is. Az államfőt abszolút többség híján két fordulóval választják öt évre, és ugyanaz a személy legfeljebb két egymást követő alkalommal töltheti be a tisztséget.

A 40 éves portugál demokrácia történetében még sohasem versengett ennyi jelölt az elnöki székért.

A favorit, az egyetemi oktatóként is dolgozó Marcelo Rebelo de Sousa otthonosan mozog a nyilvánosság előtt, hiszen korábban évekig tévébemondó volt. A 67 éves férfi az előzetes közvélemény-kutatások szerint a szavazatok 52-55 százalékára számíthat, így akár második forduló nélkül kerülhet az elnöki székbe.

Sousa - előre hozott választásokban reménykedő jobboldali támogatói nagy bánatára - eddig békülékeny hangnemet ütött meg az Antonio Costa vezette szocialista kormánnyal szemben. A portugálok által kedveskedve csak "Marcelo professzornak" nevezett Sousa egyébként Costa tanára volt a lisszaboni egyetem jogi karán.

"A köztársaság elnöke nem fordulhat ellenszenvvel a kormány felé, és én is mindent megteszek, hogy biztosítsam annak hosszú távú fennmaradását" - ígérte Sousa, aki a konzervatívok hivatalos támogatása ellenére független jelöltnek tartja magát, és kész együtt élni a kormányzó baloldallal.

Kilenc vetélytársa népszerűség tekintetében jóval mögötte kullog.

Sousa legfőbb ellenfele a 61 éves Antonio Sampaio da Novoa, akire a választók mindössze 17-22 százaléka voksolna. A lisszaboni egyetem volt rektora megszorításellenes politikájával a baloldali eszmék megtestesítője.

A harmadik jelölt a szavazatok 8-13 százalékával a 66 éves Maria de Belem Roseira, a szocialisták egykori egészségügyi minisztere. Roseira volt az első nő a portugál szocialista párt élén.

A két utóbbi jelölt közül egyik sem élvezi a szocialisták 100 százalékos támogatását. A párt mindössze arra szólította fel szimpatizánsait, hogy Novoára vagy Roseirára szavazzanak az első körben, majd a második fordulóban azt támogassák, aki az itt megszerzett voksok alapján február 14-én esetleg összecsap a jobboldal jelöltjével.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 21:41
×
×
×
×