eur:
392.27
usd:
366.87
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Kolumbiában szabadon engedték az első fogva tartott gerillákat

Kolumbiában szabadon engedték a Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erők (FARC) első fogva tartott harcosait a kormány és a baloldali gerillaszervezet közötti békefolyamat részeként - jelentette a helyi Caracol rádióadó.

A tájékoztatás szerint a FARC-tagokat - kilenc férfit és hét nőt - szerdán helyezték szabadlábra a fővárosban, Bogotában.

"Ez a kormány első egyoldalú gesztusa azután, hogy megállapította: a FARC tiszteletben tartja a részéről meghirdetett egyoldalú tűzszünetet, ennek következtében csökkent az erőszak mértéke, és a békefolyamatban sikerült haladást elérni" - írta közleményében a kormány békeügyi főmegbízottjának hivatala. Megerősítette, hogy abból a 30 emberből, akiknek november 22-én megkegyelmezett a kormány, 16 nyerte vissza szabadságát. A hivatal közölte, hogy a szóban forgó gerillák büntetését nem egészségügyi okokból engedték el, hanem vétségük jellege tette lehetővé szabadlábra helyezésüket (ezzel kapcsolatosan nem közöltek részleteket).

A FARC - szintén bizalomépítő lépésként - vasárnap felajánlotta a kolumbiai kormánynak, hogy elengedi az általa fogva tartott beteg rendőröket és katonákat.

A FARC-tagok szabadulása újabb jele annak, hogy a végéhez közeledik a több mint 50 éve tartó fegyveres konfliktus. A szemben álló felek a héten azzal a kéréssel fordultak az ENSZ-hez, hogy küldjön nemzetközi missziót a dél-amerikai országba a tűzszünet és a lázadók lefegyverzésének ellenőrzésére. Azt is közölték, hogy a következő hetekben le akarják zárni a 2012 novemberében kezdődött béketárgyalásokat, és - korábbi ígéretükhöz híven - legkésőbb március végéig tető alá hozzák a polgárháborút lezáró békemegállapodást.

A FARC 1964-ben lázadt fel a központi kormány ellen. Latin-Amerika leghosszabb ideje tartó fegyveres konfliktusában legalább 220 ezer ember vesztette életét, s milliók kényszerültek otthonuk elhagyására. A marxista fegyveres szervezet az utóbbi évtizedben jelentősen meggyengült a kolumbiai kormánynak az Egyesült Államok által támogatott offenzívái miatt, és július 20-án egyoldalú tűzszünetet hirdetett, aminek köszönhetően a konfliktus kirobbanása óta nem látott szintre csökkent az erőszak mértéke.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 21:41
×
×
×
×