eur:
392.27
usd:
366.87
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

A venezuelai elnök átalakította a kormányát

Nicolás Maduro venezuelai elnök jelentős kormányátalakítást jelentette be és a súlyos gazdasági válsággal küzdő ország "megmentését" célzó tervet ígért helyi idő szerint szerdán, miközben a parlament feleskette azon három ellenzéki képviselőt, akik megválasztásának törvényességét a legfelsőbb bíróság megkérdőjelezte.

Maduro a nemzethez intézett hosszú beszédében jelentette be, hogy - többek között - leváltja alelnökét, valamint a pénzügyi és a felsőoktatási tárca vezetőjét, továbbá új tárcát hoz létre termelékenységi minisztérium néven.

A kormányátalakításra az elnök szerint azért van szükség, hogy azonnali lépéseket hozzanak a súlyos helyzet megoldására, és ezzel a venezuelaiaknak szembe kell nézniük.

"Új gazdasági válsághelyzettel nézünk szembe, és a következő napokban tervet mutatok be az ország megmentésére" - közölte Maduro.

Venezuela súlyos recesszióval, a világon a legmagasabb inflációval és kiterjedt - egyebek mellett olyan alapvető termékeket, mint az étolajat és a WC-papírt is érintő - áruhiánnyal küzd, miközben egyébként a világ legnagyobb ismert kőolajkészletével rendelkezik. A kormány az ellenségei által indított "gazdasági háborút", az ellenzék az elhibázott gazdaságpolitikát okolja az ország helyzetéért.

Szintén szerdán a venezuelai parlament - amelyben a decemberi választások nyomán Maduro ellenzéke került többségbe -felesketett három olyan ellenzéki képviselőt, akik megválasztásának törvényességét a legfelsőbb bíróság korábban megkérdőjelezte, s ezért hivatalosan nem foglalhatták volna el posztjukat.

Emiatt a kormány alkotmánysértéssel vádolta a parlamentet, és Maduro pártjának második embere, Diosdado Cabello úgy fogalmazott a lépés kapcsán, hogy "a hatalmi ágak összecsapása közeleg".

Az ellenzék ugyanakkor azt állítja, hogy a legfelsőbb bíróság "alkotmányos puccsot" akar végrehajtani a törvényhozással szemben.

A három érintett képviselői hely sorsa azért kiemelten fontos, mert Demokratikus Egység Kerekasztala elnevezésű ellenzéki pártkoalíció pontosan a kétharmados többséghez szükséges 112 mandátumot szerzett a decemberi parlamenti választásokon. A minősített többséggel egyebek mellett módosíthatnák az alkotmányt és visszahívhatnák az egyes minisztereket, de a három érintett képviselő nélkül erre nem nyílna lehetőségük.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 21:41
×
×
×
×