Inforádió

Meghallgatom Élő adás

A venezuelai elnök átalakította a kormányát

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Nicolás Maduro venezuelai elnök jelentős kormányátalakítást jelentette be és a súlyos gazdasági válsággal küzdő ország "megmentését" célzó tervet ígért helyi idő szerint szerdán, miközben a parlament feleskette azon három ellenzéki képviselőt, akik megválasztásának törvényességét a legfelsőbb bíróság megkérdőjelezte.

Maduro a nemzethez intézett hosszú beszédében jelentette be, hogy - többek között - leváltja alelnökét, valamint a pénzügyi és a felsőoktatási tárca vezetőjét, továbbá új tárcát hoz létre termelékenységi minisztérium néven.

A kormányátalakításra az elnök szerint azért van szükség, hogy azonnali lépéseket hozzanak a súlyos helyzet megoldására, és ezzel a venezuelaiaknak szembe kell nézniük.

"Új gazdasági válsághelyzettel nézünk szembe, és a következő napokban tervet mutatok be az ország megmentésére" - közölte Maduro.

Venezuela súlyos recesszióval, a világon a legmagasabb inflációval és kiterjedt - egyebek mellett olyan alapvető termékeket, mint az étolajat és a WC-papírt is érintő - áruhiánnyal küzd, miközben egyébként a világ legnagyobb ismert kőolajkészletével rendelkezik. A kormány az ellenségei által indított "gazdasági háborút", az ellenzék az elhibázott gazdaságpolitikát okolja az ország helyzetéért.

Szintén szerdán a venezuelai parlament - amelyben a decemberi választások nyomán Maduro ellenzéke került többségbe -felesketett három olyan ellenzéki képviselőt, akik megválasztásának törvényességét a legfelsőbb bíróság korábban megkérdőjelezte, s ezért hivatalosan nem foglalhatták volna el posztjukat.

Emiatt a kormány alkotmánysértéssel vádolta a parlamentet, és Maduro pártjának második embere, Diosdado Cabello úgy fogalmazott a lépés kapcsán, hogy "a hatalmi ágak összecsapása közeleg".

Az ellenzék ugyanakkor azt állítja, hogy a legfelsőbb bíróság "alkotmányos puccsot" akar végrehajtani a törvényhozással szemben.

A három érintett képviselői hely sorsa azért kiemelten fontos, mert Demokratikus Egység Kerekasztala elnevezésű ellenzéki pártkoalíció pontosan a kétharmados többséghez szükséges 112 mandátumot szerzett a decemberi parlamenti választásokon. A minősített többséggel egyebek mellett módosíthatnák az alkotmányt és visszahívhatnák az egyes minisztereket, de a három érintett képviselő nélkül erre nem nyílna lehetőségük.