Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Az oroszok közel fele tart terrortámadástól

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az orosz lakosság közel fele tart attól, hogy a szíriai orosz katonai beavatkozásért megtorlásul szélsőséges iszlamisták merényletet követnek el az ország területén - közölte a moszkvai Levada közvélemény-kutató központ pénteken.

A kevéssel az orosz utasszállító Sínai-félszigeti tragédiája előtt készített felmérés szerint az oroszok az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezetet tartják a legnagyobb veszélyforrásnak ebből a szempontból. A megkérdezettek 48 százaléka tartotta valószínűnek, hogy terroristák bosszúból támadást hajtsanak végre Oroszországban.

A Kogalymavia (nemzetközi nevén Metrojet) nevű orosz légitársaság Sarm-es-Sejkből Szentpétervárra tartó gépe október 31-én zuhant le a Sínai-félszigeten, a katasztrófában 224-en vesztették életüket. Korábban több nyugati kormány is azt valószínűsítette, hogy merénylet okozta az orosz gép tragédiáját, számos ország ezért felfüggesztette a Sarm-es-Sejkbe irányuló légi forgalmát. Az Iszlám Állam dzsihadista szervezet magára vállalta az állítólagos merénylet elkövetését, azt hangoztatva, hogy az megtorlás Oroszország szíriai beavatkozásáért.

Egyiptom és Oroszország viszont nem erősítette meg, hogy pokolgépes támadás miatt zuhant volna le az orosz repülőgép. Ettől függetlenül Moszkva a múlt héten felfüggesztette a Sarm-es-Sejkbe tartó menetrend szerinti járatokat, és külön légihídon hozta haza a Vörös-tenger partján fekvő üdülőhelyről ott rekedt állampolgárait.