Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Csehország ötven rendőrt küld Magyarországra

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Csehország ötven rendőrt küld Magyarországra, akik a külső schengeni határ őrzésében segítenek a magyaroknak - döntött a cseh kormány hétfőn az észak-csehországi Ústí nad Labemben tartott kihelyezett ülésén.

A cseh rendőrök várhatóan október végén indulnak Magyarországra, és missziójuk december közepéig fog tartani. Egy korábbi kormánydöntés alapján október közepétől 21 cseh katona segít a magyaroknak a migrációs válság kezelésében.

A rendőrség szóvivője szerint a cseh rendőrök a magyar-szerb határon teljesítenek majd szolgálatot. "A rendőrök feladata az lesz, hogy közösen járőrözzenek a határon a magyar katonákkal és a rendőrökkel" - jelentette ki Jana Macalíková. A magyarországi kiküldetés további részleteit a cseh belügyminisztérium később hozza nyilvánosságra - jegyezte meg a szóvivő.

Prága október közepén 21 tagú katonai kontingenst küldött Magyarországra. A katonákkal együtt Prága kilenc műszaki eszközt és tíz tábori konyhát is küldött Magyarországra. A műszaki eszközök között öt nagy katonai teherszállító jármű is van. A katonák felkészültek arra, hogy logisztikai segítséget nyújtsanak a magyar hadseregnek.

A cseh katonák a Balaton 2015 fedőnevű gyakorlat keretében október 15-től december 15-ig lesznek Magyarországon. A tíz modern tábori konyhát átadják a magyar hadseregnek, és betanítják a legénységet azok használatára. Hasonló segítséget nyújt Magyarországnak a másik két visegrádi állam, Szlovákia és Lengyelország is. Zágrábnak ez nem tetszik, ezért nyíltan bírálta a V4-ket.