Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Ban Ki Mun: a migránsválság megoldásához globális szolidaritásra van szükség

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A migránsválság nem csupán európai, hanem globális ügy, amelynek megoldásához a globális szolidaritás kinyilvánítására van szükség, ugyanakkor a probléma megoldásában az Európai Uniónak (EU) vezető szerepet kell kapnia - jelentette ki Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár hétfőn Pozsonyban. A világszervezet vezetője később a Bősön újranyitott menekülttáborba is ellátogatott.

Arról, hogy a migránsválság globális válaszokat igénylő kérdéssé vált, Ban Ki Mun hivatalos szlovákiai látogatása pozsonyi állomásán beszélt hétfőn Miroslav Lajcák szlovák külügyminiszterrel tartott közös sajtótájékoztatójukon.

Az ENSZ-főtitkár és a szlovák külügyminiszter találkozóján a migránsválság kérdésére adható válaszok, a közelgő párizsi klímakonferencia kihívásai, valamint a fenntartható fejlődés, a terrorizmus elleni harc és a konfliktusmegelőző diplomácia lehetőségei voltak a központi témák.

Ban Ki Mun az európai migránsválság kapcsán azt mondta: egyetért azzal az elképzeléssel, hogy elsődlegesen a migránsválság kiváltó okait kell kezelni azok kialakulásának helyszínén, de mivel ez eddig nem járt sikerrel, most Európában is megoldást kell találni a kérdésre, s e tekintetben az ENSZ az EU vezető szerepével számol.

Ban Ki Mun a november végén esedékes párizsi klímakonferenciával kapcsolatban derűlátóan nyilatkozott. Azt mondta: bízik benne, hogy a találkozón globális megoldások mentén sikerül megegyezésre jutni. Hangsúlyozta: a tárgyalások már hosszú évek óta folynak, a megegyezést nincs miért halogatni.

A világszervezet főtitkára az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) összetételére, esetleges bővítésére és a vétó intézményére vonatkozó újságírói kérdésre válaszolva azt mondta: a BT reformjáról már több mint 20 éve szó van, de ebben az ügyben konkrétum csak a tagállamok közti tárgyalások eredményeképpen születhet. Ez utóbbi kérdésben Miroslav Lajcák szlovák külügyminiszter leszögezte: Szlovákia határozottan kiáll az ENSZ BT reformja mellett, azon belül pedig olyan komplex reformot támogat, amely széleskörű konszenzuson alapszik.

Az ENSZ-főtitkár késő délután, Robert Kalinák szlovák és Johanna Mikl-Leitner osztrák belügyminiszterek kíséretében látogatást tett az augusztusban újranyitott bősi menekülttáborban. A magyar-szlovák határ közelében lévő településen, jelenleg, mintegy ötszáz - korábban Ausztriában menekültstátuszért folyamodott menedékkérő tartózkodik, egy Pozsony és Bécs között nyáron kötött megállapodás alapján.

Az ENSZ-főtitkár és a két belügyminiszter a menekülttáborban először az ott ideiglenesen elhelyezett menedékkérőkkel találkozott. Ban Ki Mun újságíróknak nyilatkozva a migránsválságot a globális szolidaritás válságának nevezte, és ezzel összefüggésben értékelte az osztrák és a szlovák fél között a menedékkérők ideiglenes elhelyezéséről kötött megállapodást, amit az együttműködés követendő példájaként említett.

Robert Kalinák a menedékkérők ideiglenes elhelyezését a szolidaritás olyan megnyilvánulásának nevezte, amely már bizonyította működőképességét. Hasonlóképpen vélekedett Johanna Mikl-Leitner osztrák belügyminiszter is, hangsúlyozta: a jövőben fontos lenne, hogy a migránsválság tranzit országai hasonló felajánlásokat tegyenek a rászoruló célországoknak.