Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Maláj utasszállító - Ausztrál külügyminiszter: tovább keressük az igazságot

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Ausztráliát nem lehet elrettenteni attól, hogy tovább keresse az igazságot a Kelet-Ukrajna felett tavaly nyáron lelőtt maláj utasszállító gép esetével kapcsolatban - jelentette ki szerdai tévényilatkozatában Julie Bishop, az ország külügyminisztere.

A tragédia ügyében nyomozó holland vizsgálóbizottság kedden nyilvánosságra hozott jelentésében megállapította, hogy egy szovjet gyártmányú, Buk típusú rakéta találta el és szakította szét a Boeing 777-es gépet.

Ukrajna szerint az orosz titkosszolgálatok tervelték ki a gép lelövését, és orosz katonák hajtották végre a kelet-ukrajnai szakadárok által ellenőrzött területről. Oroszország viszont azt állítja, hogy a rakétát a kijevi kormányerők irányítása alatt lévő Zaroscsenszkéről lőtték ki, és a bizottság jelentése politikailag motivált.

A jelentés nem nevezi meg, hogy ki a felelős a rakéta indításáért, és arra sem tér ki, hogy melyik területről történt mindez. Ennek kiderítésére külön büntetőjogi vizsgálat folyik, amely várhatóan csak jövőre zárul le. A tragédiában a gépen utazó mind a 298 ember életét vesztette. Az utasok kétharmada holland volt, ezért bízták meg Hollandiát a katasztrófa okainak felderítésére indult nyomozás koordinálásával, de a gépen 38 ausztrál állampolgár és ottani lakos is utazott.

Julie Bishop ausztrál külügyminiszter kijelentette, hogy a bűnügyi nyomozás folytatódik az ügyben, hiába próbálja meg Oroszország "hitelteleníteni" a holland vezetésű vizsgálóbizottságot. A bizottságnak ki kell derítenie azt is, hogy ki felelős a gép lelövéséért - tette hozzá.