eur:
392.16
usd:
366.78
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Az RMDSZ jelöltje nyerte a marosvásárhelyi magyar előválasztást

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) jelöltje, Soós Zoltán nyerte meg a marosvásárhelyi magyarok vasárnapi előválasztását, és ő lehet a magyarság polgármesterjelöltje a 2016-os önkormányzati választásokon.

Soós Zoltán a szavazatok 62,04 százalékát szerezte meg. Az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) jelöltje, Portik Vilmos 28,9 százalékos támogatottságot ért el. A harmadik jelöltre, a független Barabás Miklósra a választók 8,83 százaléka szavazott.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség, a Erdélyi Magyar Néppárt és a Magyar Polgári Párt (MPP) márciusban kötött megállapodása szerint valamennyi párt az előválasztást megnyerő jelölt mögé sorakozik fel az önkormányzati választáson. A pártok egybecsengő álláspontja szerint ugyanis csak a magyarság közös jelöltje válthatja le tisztségéből a várost 2000 óta vezető Dorin Florea polgármestert.

Az előválasztások választói névjegyzékére a marosvásárhelyi magyar szavazópolgárok mintegy negyedrésze vétette fel magát. A regisztráltaknak azonban csak mintegy 40 százaléka élt a szavazati jogával.

Soós Zoltán az eredményhirdetés után kijelentette, máig az RMDSZ jelöltje volt, holnaptól minden változást akaró marosvásárhelyi magyar emberé. "Célom, hogy Marosvásárhely egy élhető város legyen, egészséges, ahol nincsenek etnikai konfliktusok, és ahol a magyarság újra otthon érezheti magát" - jelentette ki a politikus. Hozzátette, továbbviszik a politikai alakulatok közötti összefogást. "Közös ellenfelünk a polgármester, aki elszigetelte a várost, és egymás ellen hangolta a magyar és a román közösséget" - fogalmazta meg Soós Zoltán, aki az RMDSZ mellett a jelöltet nem állító Magyar Polgári Párt (MPP) támogatását is élvezte.

Portik Vilmos az eredményhirdetés utáni sajtótájékoztatón gratulált a győztesnek, de hozzátette, tőle függ, hogy Marosvásárhely is győztese lesz-e az előválasztásnak. Az alulmaradt jelöltek eredményeit összeadva kijelentette: "a marosvásárhelyiek csaknem negyven százaléka mondott nemet az RMDSZ-es pártpolitikára". Úgy vélte, ez figyelmeztető jel az RMDSZ számára.

Portik Vilmos szerint az előválasztás győztesének elsősorban a saját pártján belül kell meggyőznie a kételkedőket arról, hogy "Marosvásárhely akkor válik az előválasztás nyertesévé, ha létrejön a mindenkit befogadó, jogilag is jegyzett választási koalíció". Emlékeztetett arra, hogy az EMNP számára ez az egyetlen elfogadható megoldás a közös indulásra, de erről mindeddig az RMDSZ ellenállása miatt nem született egyezség.

A független Barabás Miklós a Transindex portálnak azt nyilatkozta, hogy gratulál a győztesnek. Eredményét azzal magyarázta, hogy azt egy kis kampánycsapat segítségével, mindenféle politikai háttér és támasz nélkül érte el. Arról, hogy a továbbiakban miként fog viszonyulni a nyerteshez, azt mondta, indulásakor sem volt arról szó, hogy támogatni fogja azt a személyt, aki megnyeri az előválasztást.

A történész végzettségű 41 éves Soós Zoltán nyolc éve vezeti a Maros Megyei Múzeumot, 2012 óta az RMDSZ önkormányzati képviselője, nős, öt gyermek édesapja.

Marosvásárhelyen él az erdélyi városok között a legnagyobb, mintegy 58 ezer fős magyar közösség, amely a 2011-es népszámláláson az összlakosság 43 százalékát tette ki. A korábban magyar többségű városban a magyarság az 1990-es etnikai konfliktus által gerjesztett kivándorlási hullám nyomán került kisebbségbe. A város élére 2000-ben került először szabadon választott román polgármester az azóta háromszor újraválasztott Dorin Florea személyében.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 21:41
×
×
×
×