Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Megkezdődtek a görög választások

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Helyi idő szerint vasárnap reggel hét órakor (közép-európai idő szerint hat órakor) megnyíltak a szavazóhelyiségek és megkezdődtek a várhatóan igen szoros eredményt hozó előre hozott parlamenti választások Görögországban.

A legfrissebb közvélemény-kutatások szerint ha csupán egy hajszállal is, de ismét az előző, januári voksoláson is győzedelmeskedő baloldali Sziriza szerezheti a legtöbb szavazatot vasárnap, megelőzve a konzervatív ellenzéki Új Demokráciát.

Szavazata leadásakor mindkét párt vezére biztos volt győzelmében. Alekszisz Ciprasz augusztusban lemondott exkormányfő, a Sziriza vezetője a voksoláskor úgy nyilatkozott: a mai napon "a görög nép meg fogja pecsételni", hogy az ország "új korszakba lépjen". Azt is leszögezte, hogy országa az Európai Unió teljes jogú és erős tagja fog maradni. A fiataloknak pedig azt ígérte, ismételt hatalomra jutása esetén nem kell elhagyniuk az országot álmaik eléréséhez.

Az Új Demokrácia miniszterelnök-jelöltje, Evangelosz Meimarakisz úgy fogalmazott, vasárnap este "minden görög az új Görögországot fogja ünnepelni, amely hétfőn reggelre jön el". A görögöknek elegük van "a szürkeségből, a hazugságokból és a nyomorból", és szavazataikkal "az igaz és hiteles" politikai erőket fogják hatalomra juttatni.

Bármelyik párt is nyeri a szavazást, az a felmérések szerint önmagában vélhetően nem lesz majd képes kormányt alakítani a párt, így a jövő héten újabb koalíciós tárgyalások indulhatnak.

Meimarakisz korábban közölte, hogy akár nemzeti egységkormány létrehozására is hajlandó lenne, mert csak ezzel lehetne garantálni a 86 milliárd eurós legutóbbi nemzetközi mentőprogramja fejében vállalt reformok végrehajtását. Ugyanakkor Ciprasz ezt egy korábbi tévévitában kizárta.

Azt mind a két pártvezér leszögezte: eleget fognak tenni az országnak nyújtandó legújabb pénzügyi segélycsomag feltételeinek.

A voksoláson közel 10 millió szavazó járulhat az urnák elé közép-európai idő szerint este hat óráig. A 300 fős athéni törvényhozás 250 tagját arányos rendszerben választják meg, míg a maradék ötven helyet automatikusan a győztes párt kapja. Az első részeredmények este nyolc óra körül várhatók.

Az újabb, egy éven belül más a második előrehozott választást az váltotta ki, hogy Ciprasz a Szirizán belüli ellentétek miatt egy hónapja lemondott posztjáról. A párt januárban a nemzetközi hitelezők által megkövetelt megszorítások felmondásának ígéretével jutott hatalomra, de végül kénytelen volt aláírni egy újabb, szigorú feltételeket szabó mentőcsomagot. Ez élesen megosztotta a Szirizát, amelynek balszárnya végül kivált a pártból.

Görögországot a hat éve tartó adósságválság alatt eddig már négyszer váltott kormányt, miközben a GDP ötödével csökkent, a munkanélküliség pedig 25 százalékra nőtt.