eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Hatályba lépett Nepál új alkotmánya

Nepálnak vasárnaptól új alkotmánya van, amelynek értelmében az ország egy éveken át tartó átmeneti időszak után hindu királyságból szekuláris szövetségi köztársaság lett.

A himalájai ország új alaptörvényét Rám Baran Jadav elnök hirdette ki ünnepélyesen. A fővárosban, Katmanduban tűzijátékkal és dobpergéssel üdvözölték a bejelentést, az utcákon fokozott biztonsági intézkedések közepette emberek ezrei ünnepelték a történelmi pillanatot.

Az új alkotmány ellen ugyanis hetek óta tüntetnek szerte az országban. Vasárnap is voltak tiltakozó megmozdulások, és meghalt egy ember a déli Parsa körzetében, amikor a rendőrség belelőtt a demonstrálók egy csoportjába. A tüntetők előzőleg kövekkel és palackokkal dobálták a rendfenntartókat - mondta el egy helyi vezető, hozzátéve, hogy a demonstrálók és a rendőrök között sebesültek is vannak. Az utóbbi hetekben több mint negyvenen vesztették életüket az új alkotmány ellen rendezett tüntetéseken.

"Hiszem, hogy ez az alkotmány békét, fellendülést és politikai stabilitást hoz, és segíti Nepál gazdasági és társadalmi fejlődését" - hangsúlyozta vasárnap Jadav a nemzetgyűlés előtt, az alaptörvény aláírását követően.

A nepáli alkotmányozó nemzetgyűlés több éves belpolitikai huzavona után szerdán nagy többséggel fogadta el az ország új alaptörvényét, amely a 28 millió lakosú országot hét szövetségi államra osztja fel. Ezek határairól egy különleges bizottság, nevükről a megalakuló helyi törvényhozások döntenek.

Több, főleg az ország déli részén élő etnikai kisebbség azonban attól tart, hogy az eddiginél is hátrányosabb helyzetbe kerülhetnek az új közigazgatási határok miatt, szerintük ugyanis az új alaptörvény csak tovább korlátozza politikai képviseletüket.

Nepálban a 17 ezer halálos áldozattal járó - a kormány és a maoista lázadók közötti - tízéves polgárháborút 2006-ban lezáró békeegyezményekkel szűnt meg a királyság intézménye. Azóta azonban a politikai erők éveken át képtelenek voltak megalkotni az állami berendezkedés formáját meghatározó alkotmányt, s végül az áprilisi pusztító földrengés nyomán határozták el magukat az együttműködésre. Az országban 2007 óta egy ideiglenes alaptörvény volt érvényben.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 21:41
×
×
×
×