eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Öngyilkos merénylet Kabul diplomáciai negyedében

Öngyilkos merénylő röpítette levegőbe robbanóanyaggal megpakolt gépkocsiját csütörtökön Kabul diplomáciai negyedében - közölte az afgán belügyminisztérium.

A robbanás az egymás tőszomszédságában lévő török és iráni nagykövetségnél történt.
Az afgán helyettes belügyminiszter szerint a célpont a török nagykövetség egyik gépkocsija volt, amelynek a sofőrje és egy járókelő meghalt a detonációban.
A helyszínen készült felvételen két, a török nagykövetség diplomáciai rendszámával ellátott, fekete páncélozott járművet lehetett látni. Az egyik autóból legalább egy sebesültet elszállítottak.
A robbanás után nem sokkal a kormányerők lezárták a környéket, nem hagyták hogy emberek tóduljanak a helyszínre, mert attól tartottak, egy esetleges második robbanásban még több lehet az áldozatok száma.

A mostani merénylet elkövetéséért a tálib lázadók vállalták a felelősséget, akik sms-üzenetben közölték, hogy a célpont külföldiek gépkocsioszlopa volt.

Ez az első alkalom, hogy az afgán fővárosban török érdekeltséget ért támadás. Kabulban legutóbb január végén történt autóba rejtett pokolgépes robbanás, a reptér közelében.

A téli időszakban szórványossá váltak a terrortámadások Kabulban, mert az időjárási viszonyok miatt a Pakisztánnal szomszédos hegyvidéki térségben nehezebbé vált az átjutás afgán területre.

A kabuli kormány abban bízik, hogy a közeljövőben párbeszédet kezd a tálibokkal, és ez elvezethet a béketárgyalásokhoz - közölték tisztviselők és diplomaták. A lázadók ugyanakkor várhatóan fokozzák támadásaik számát, hogy az erő pozíciójából tárgyalhassanak az afgán kormányerőkkel.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 21:41
×
×
×
×