Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Öngyilkos merénylet Kabul diplomáciai negyedében

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Öngyilkos merénylő röpítette levegőbe robbanóanyaggal megpakolt gépkocsiját csütörtökön Kabul diplomáciai negyedében - közölte az afgán belügyminisztérium.

A robbanás az egymás tőszomszédságában lévő török és iráni nagykövetségnél történt.
Az afgán helyettes belügyminiszter szerint a célpont a török nagykövetség egyik gépkocsija volt, amelynek a sofőrje és egy járókelő meghalt a detonációban.
A helyszínen készült felvételen két, a török nagykövetség diplomáciai rendszámával ellátott, fekete páncélozott járművet lehetett látni. Az egyik autóból legalább egy sebesültet elszállítottak.
A robbanás után nem sokkal a kormányerők lezárták a környéket, nem hagyták hogy emberek tóduljanak a helyszínre, mert attól tartottak, egy esetleges második robbanásban még több lehet az áldozatok száma.

A mostani merénylet elkövetéséért a tálib lázadók vállalták a felelősséget, akik sms-üzenetben közölték, hogy a célpont külföldiek gépkocsioszlopa volt.

Ez az első alkalom, hogy az afgán fővárosban török érdekeltséget ért támadás. Kabulban legutóbb január végén történt autóba rejtett pokolgépes robbanás, a reptér közelében.

A téli időszakban szórványossá váltak a terrortámadások Kabulban, mert az időjárási viszonyok miatt a Pakisztánnal szomszédos hegyvidéki térségben nehezebbé vált az átjutás afgán területre.

A kabuli kormány abban bízik, hogy a közeljövőben párbeszédet kezd a tálibokkal, és ez elvezethet a béketárgyalásokhoz - közölték tisztviselők és diplomaták. A lázadók ugyanakkor várhatóan fokozzák támadásaik számát, hogy az erő pozíciójából tárgyalhassanak az afgán kormányerőkkel.