Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Hiteles a francia túszról készült felvétel

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A francia külügyminisztérium szerint hiteles a videofelvétel arról a francia turistáról, akit Algériában ejtettek túszul vasárnap az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezethez köthető szélsőségesek.

"A külügyminisztérium megerősíti annak a videofelvételnek a hitelességét, amelyen Hervé Gourdel látható" - közölte hétfőn New Yorkban tartott sajtótájékoztatóján Laurent Fabius francia külügyminiszter. Fabius úgy fogalmazott, hogy a helyzet rendkívül súlyos, a dzsihadisták azzal fenyegetőztek, hogy kivégzik az 55 éves nizzai férfit, ha Franciaország nem állítja le az IÁ elleni légicsapásokat Irakban.

A külügyminiszter leszögezte, hogy a túszejtés nem fogja eltántorítani Franciaországot attól, hogy részt vegyen az IÁ elleni nemzetközi katonai koalícióban. "Mindent megteszünk a túszok kiszabadításáért, de egy terroristacsoport nem változtathatja meg Franciaország álláspontját" - fogalmazott Fabius.

A francia elnöki hivatal közleménye szerint Francois Hollande államfő beszélt telefonon Abdelmalek Szellal algériai miniszterelnökkel, és megállapodott vele abban, hogy a két ország teljes mértékben együttműködik a francia túsz kiszabadítsa érdekében, és a hatóságok állandó kapcsolatban lesznek egymással.

A Szíriában és Irakban is jelentős területeket uraló IÁ az utóbbi egy hónapon belül három nyugati túsz brutális lefejezéséről készített videofelvételt, és közzétette őket a világhálón.

A francia túszról készült videofelvétel hétfő este jelent meg a YouTube videomegosztó portálon. Rajta Hervé Gourdel látható, mellette két fegyveres, akik arcukat fekete kendővel takarták el. A felvételen megszólal a francia férfi, és azt mondja, fogvatartói utasítására fordul Francois Hollande francia államfőhöz azzal a kéréssel, hogy vessen véget Franciaország iraki beavatkozásának. Gourdel könyörög az államfőnek, hogy tegyen meg mindent szabadulásáért.

A felvételt az IÁ algériai ága tette közzé. A férfi azt állítja, hogy elrablásáért az Algériai Kalifátus Katonái nevű csoport felelős.

Az El Ahdat című hírportál korábban arról számolt be, hogy a férfi néhány napja turista vízummal érkezett az észak-afrikai országba, és algériai barátaival faházat bérelt egy településen Tizi-Uzu és Buira városok között.

A video közzététele előtt néhány órával az IÁ arra szólította fel híveit világszerte, hogy hajtsanak végre véres merényleteket azon országok lakosai ellen, amelyek kormányai részt vesznek az Irakban és Szíriában tevékenykedő terrorcsoport leküzdésére létrejött nemzetközi koalícióban - különös tekintettel az Egyesült Államokra és Franciaországra.

A francia államfő néhány nappal korábban engedélyezte, hogy a francia légierő légicsapásokat hajtson végre Irak északkeleti részén az IÁ hadállásai ellen.