Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Ausztria számára nincs napirenden a NATO gyorsreagálású erőiben való részvétel

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Ausztria számára nincs napirenden a NATO gyorsreagálású erőiben való részvétel, de nem zárja ki közreműködését az esetleges kelet-ukrajnai fegyvernyugvást ellenőrző nemzetközi csoport munkájában - jelentette ki pénteken a walesi NATO-csúcson részt vevő Gerald Klug osztrák védelmi miniszter.

Hozzátette, hogy fontos az osztrák hadsereg számára a külföldi tapasztalat, de kizárta, hogy Ausztria részt venne a tervezett lengyelországi és baltikumi hadgyakorlatokon.

Az Ausztriához hasonlóan szintén nem NATO-tag Svédország és Finnország a NATO-csúcstalálkozón aláír egy olyan megállapodást, amely célul tűzi ki a gyorsreagálású erőkkel való szorosabb együttműködést.

Értesülések szerint Ausztria meg alkarja várni, hogy ezek a partneri kapcsolatok milyen irányban fejlődnek.

A Kurier pénteki számában úgy fogalmazott, hogy Ausztria nemet mondott a szorosabb NATO-együttműködés lehetőségére. A lap idéz olyan szakértőket, akik szerint egy nemzetközi bevetés a katonák számára nélkülözhetetlen tapasztalatot jelentene.

Az osztrák védelmi miniszter hangsúlyozta, hogy az ország továbbra is ápolni akarja kapcsolatait a NATO-val. "Az eddigi tapasztalataink nagyon jók, az osztrák hadsereg erősségeire támaszkodva közösen akarjuk garantálni Ausztria biztonságát" - mondta újságírók előtt a védelmi miniszter. Hozzátette: Ausztria a párbeszéd és a tárgyalás pártján áll, és a tartós európai békében érdekelt.

Az osztrák külügyminisztérium a hadüggyel megegyezően foglalt állást. Sebastian Kurz miniszter közleményben sürgette a mielőbbi tűzszünetet Kelet-Ukrajnában, és fontosnak nevezte, hogy a rászorulók humanitárius segítséget kapjanak. Kurz bizakodóan nyilatkozott Vlagyimir Putyin orosz elnök és Petro Porosenko ukrán államfő között megvalósult tárgyalásról.