eur:
392.16
usd:
366.78
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Ausztria számára nincs napirenden a NATO gyorsreagálású erőiben való részvétel

Ausztria számára nincs napirenden a NATO gyorsreagálású erőiben való részvétel, de nem zárja ki közreműködését az esetleges kelet-ukrajnai fegyvernyugvást ellenőrző nemzetközi csoport munkájában - jelentette ki pénteken a walesi NATO-csúcson részt vevő Gerald Klug osztrák védelmi miniszter.

Hozzátette, hogy fontos az osztrák hadsereg számára a külföldi tapasztalat, de kizárta, hogy Ausztria részt venne a tervezett lengyelországi és baltikumi hadgyakorlatokon.

Az Ausztriához hasonlóan szintén nem NATO-tag Svédország és Finnország a NATO-csúcstalálkozón aláír egy olyan megállapodást, amely célul tűzi ki a gyorsreagálású erőkkel való szorosabb együttműködést.

Értesülések szerint Ausztria meg alkarja várni, hogy ezek a partneri kapcsolatok milyen irányban fejlődnek.

A Kurier pénteki számában úgy fogalmazott, hogy Ausztria nemet mondott a szorosabb NATO-együttműködés lehetőségére. A lap idéz olyan szakértőket, akik szerint egy nemzetközi bevetés a katonák számára nélkülözhetetlen tapasztalatot jelentene.

Az osztrák védelmi miniszter hangsúlyozta, hogy az ország továbbra is ápolni akarja kapcsolatait a NATO-val. "Az eddigi tapasztalataink nagyon jók, az osztrák hadsereg erősségeire támaszkodva közösen akarjuk garantálni Ausztria biztonságát" - mondta újságírók előtt a védelmi miniszter. Hozzátette: Ausztria a párbeszéd és a tárgyalás pártján áll, és a tartós európai békében érdekelt.

Az osztrák külügyminisztérium a hadüggyel megegyezően foglalt állást. Sebastian Kurz miniszter közleményben sürgette a mielőbbi tűzszünetet Kelet-Ukrajnában, és fontosnak nevezte, hogy a rászorulók humanitárius segítséget kapjanak. Kurz bizakodóan nyilatkozott Vlagyimir Putyin orosz elnök és Petro Porosenko ukrán államfő között megvalósult tárgyalásról.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 21:41
×
×
×
×