Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Ban Ki Mun: az ukrán válságnak nincs katonai megoldása

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az ukrajnai válságnak nincs katonai megoldása - jelentette ki kedden Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár, aki a Nyugatot is figyelmeztette a háború továbbterjedésének veszélyeire, válaszul arra, hogy az észak-atlanti szövetség jelenlétének megerősítésére készül Kelet-Európában.

"Az Európai Unió, az amerikaiak és a nyugati országok többsége nagyon komoly vitát folytatnak arról, hogyan reagáljanak" az ukrajnai orosz beavatkozásra - emlékeztetett a világszervezet Új-Zélandon tartózkodó vezetője.

"Meg kell érteni, hogy nincs katonai megoldás. A legbiztosabb út egy politikai megoldást célzó politikai párbeszéd" - jelentette ki a főtitkár, aggodalommal szólva arról, hogy helyzet veszélyessége és kaotikus jellege milyen hatással lehet a régióra és az egész világra.

Ban Ki Mun kijelentését a NATO szeptember 4-5-i walesi csúcstalálkozója elé időzítette, ahol a 28 tagország vezetői megvitatják majd, milyen választ adnak Oroszországnak az ukrajnai válságban tanúsított magatartására, illetve, hogy az milyen veszélyt hordoz a szomszédos, szövetséges országokra, a balti államokra, Lengyelországra, Bulgáriára és Romániára.

Anders Fogh Rasmussen NATO-főtitkár hétfői brüsszeli sajtóértekezletén arról beszélt, hogy az Ukrajna elleni agresszív orosz fellépés nyomán a jövőben az eddiginél láthatóbb lesz a NATO jelenléte a keleti tagországokban. Az észak-atlanti szervezet első számú civil tisztségviselője elmondta: a csütörtök-pénteki walesi NATO-csúcstalálkozón döntést hoznak majd arról, hogy jelentősen megnövelik a NATO ma is létező reagáló erőinek a védelmi képességeit, és radikálisan lerövidítik riasztási idejét.