eur:
390.3
usd:
364.42
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Ban Ki Mun: az ukrán válságnak nincs katonai megoldása

Az ukrajnai válságnak nincs katonai megoldása - jelentette ki kedden Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár, aki a Nyugatot is figyelmeztette a háború továbbterjedésének veszélyeire, válaszul arra, hogy az észak-atlanti szövetség jelenlétének megerősítésére készül Kelet-Európában.

"Az Európai Unió, az amerikaiak és a nyugati országok többsége nagyon komoly vitát folytatnak arról, hogyan reagáljanak" az ukrajnai orosz beavatkozásra - emlékeztetett a világszervezet Új-Zélandon tartózkodó vezetője.

"Meg kell érteni, hogy nincs katonai megoldás. A legbiztosabb út egy politikai megoldást célzó politikai párbeszéd" - jelentette ki a főtitkár, aggodalommal szólva arról, hogy helyzet veszélyessége és kaotikus jellege milyen hatással lehet a régióra és az egész világra.

Ban Ki Mun kijelentését a NATO szeptember 4-5-i walesi csúcstalálkozója elé időzítette, ahol a 28 tagország vezetői megvitatják majd, milyen választ adnak Oroszországnak az ukrajnai válságban tanúsított magatartására, illetve, hogy az milyen veszélyt hordoz a szomszédos, szövetséges országokra, a balti államokra, Lengyelországra, Bulgáriára és Romániára.

Anders Fogh Rasmussen NATO-főtitkár hétfői brüsszeli sajtóértekezletén arról beszélt, hogy az Ukrajna elleni agresszív orosz fellépés nyomán a jövőben az eddiginél láthatóbb lesz a NATO jelenléte a keleti tagországokban. Az észak-atlanti szervezet első számú civil tisztségviselője elmondta: a csütörtök-pénteki walesi NATO-csúcstalálkozón döntést hoznak majd arról, hogy jelentősen megnövelik a NATO ma is létező reagáló erőinek a védelmi képességeit, és radikálisan lerövidítik riasztási idejét.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×