eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Mit kell tudni az EP-választásról?

A május 25-i európai parlamenti (EP) választás lebonyolításának szabályait több törvény és minisztériumi rendelet határozza meg.

Az alaptörvény rögzíti, hogy a köztársasági elnök tűzi ki az európai parlamenti választás időpontját. Minden nagykorú magyar állampolgárnak, valamint az Európai Unió más tagállama magyarországi lakóhellyel rendelkező minden nagykorú állampolgárának joga van ahhoz, hogy az európai parlamenti képviselők választásán választó és választható legyen.

Az alaptörvény rögzíti azt is, hogy sarkalatos törvény a választójogot vagy annak teljességét magyarországi lakóhelyhez kötheti. Nincs választójoga annak, akit bűncselekmény elkövetése vagy belátási képességének korlátozottsága miatt a választójogból kizárt. Nem is választható az EU más tagállamának magyarországi lakóhellyel rendelkező állampolgára, ha az állampolgársága szerinti állam jogszabálya, bírósági vagy más hatósági döntése alapján hazájában kizárták e jog gyakorlásából.

Az EP tagjainak választásáról szóló 2003. évi törvény rögzíti, hogy a választás arányos választási rendszerben, listás szavazással történik, a választáson az egész ország egy választókerületet alkot.

A jogszabály rögzíti azt is, hogy csak az gyakorolhatja választójogát az EP-választáson, akinek van magyarországi lakóhelye.

A választópolgár az EU-nak csak egy tagállamában gyakorolhatja választójogát. Vagyis, szavazhat minden magyar választópolgár, ha nem jelezte másik uniós tagállamban, hogy választójogát ott kívánja gyakorolni, valamint az EU más tagállamainak minden választópolgára, ha nyilatkozott arról, hogy választójogát Magyarországon kívánja gyakorolni és magyarországi lakóhellyel rendelkezik.

Listát bejegyzett pártok állíthatnak, két vagy több párt akár közös listát is állíthat. A listán a jelöltek a párt vagy pártok által bejelentett sorrendben szerepelnek. A listaállításhoz legalább 20 ezer választópolgár aláírással hitelesített ajánlása szükséges. A választópolgár egy listára szavazhat.

A törvény rendelkezik a mandátumkiosztás módjáról is, ez az úgynevezett legnagyobb maradék elve szerint történik. Mandátumot az a párt kaphat, amelyik több szavazatot kapott, mint az összes listára leadott összes érvényes szavazat öt százaléka.

A választás további szabályait a választási eljárásról szóló 2013. évi törvény (Ve.) foglalja össze, rögzítve a választási eljárás alapelveit is. Ezek: a választás tisztaságának megóvása, az önkéntes részvétel a választási eljárásban, az esélyegyenlőség a jelöltek és a jelölőszervezetek között, a fogyatékossággal élő választópolgárok joggyakorlásának elősegítése, a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlás, valamint a választási eljárás nyilvánossága.

Emellett a Ve. foglalkozik a szavazókörök kialakításával, a választójogosultság nyilvántartásával, a választási szervekkel, a választási kampánnyal, az ajánlással, a szavazással (így a külképviseleti szavazás szabályaival), a szavazatok összesítésével, a szavazatszámlálással, az eredmény megállapításával és a jogorvoslattal.

A büntető törvénykönyv (Btk.) rögzíti a választás, a népszavazás és az európai polgári kezdeményezés rendje elleni bűncselekmény tényállását, és azt, hogy aki ezt elköveti, három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. A Btk. az információs rendszer vagy adat megsértése körében rendeli büntetni azt is, aki a választási számítástechnikai rendszerbe jogosulatlanul belép, az ott tárolt adatokat jogosulatlanul megváltoztatja vagy törli.

A törvények mellett rendeletek foglalkoznak a választási eljárás egyes részletszabályainak, a választás lebonyolítása egyes kérdéseinek meghatározásával. Egy 1996-os belügyminiszteri rendelet szól a választójoggal nem rendelkező személyek nyilvántartásának vezetéséről. Közigazgatási és igazságügyi miniszteri rendeletek határozzák meg a választás határidőit és határnapjait, a központi névjegyzék és egyéb választási nyilvántartások vezetésének szabályait, az EP-választás költségeinek normatíváit, elszámolási és belső ellenőrzési rendjét.

Címlapról ajánljuk
Többet árt, mint használ, ha nem megfelelően működtetjük a klímát

Többet árt, mint használ, ha nem megfelelően működtetjük a klímát

A hőmérsékleti beállítások mellett a klímaberendezések tisztítására és az egyes helyiségek rendszeres szellőztetésére hívta fel a figyelmet Noszek László főorvos. A Kistarcsai Flór Ferenc Kórház Fül-Orr-Gégészeti Osztályának vezetője az InfoRádióban elmondta: ha a környezetünkben megjelenő allergéneket felkavarja a berendezésekből kiáramló levegő, fokozódhatnak a panaszok, és akár asztmás roham is kialakulhat az érzékenyebb embereknél.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Van egy hely, ahol máig nem ért véget a második világháború

Van egy hely, ahol máig nem ért véget a második világháború

Japán és Oroszország kapcsolata az elmúlt években nem alakult túl jól, amely jelentős részben a történelmi ellentétek megoldatlanságán alapul. A két hatalom a japán szigetvilág északi részén került összetűzésbe, a területi kérdéseket pedig a második világháború óta nem sikerült megnyugtatóan rendezni, ezért jogi szempontból gyakorlatilag itt még egyáltalán nem fejeződött be a konfliktus. Voltak próbálkozások a helyzet rendezésére, ám a jelenlegi geopolitikai szituáció egyáltalán nem tűnik kedvezőnek a konstruktív párbeszédre, mivel a felek álláspontja egyre inkább távolodni látszik. Pedig a lezárás akár követendő példát is állíthatna szerte a világon.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 4. 15:40
×
×
×
×