eur:
389.35
usd:
361.72
bux:
68002.24
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Hazarendelik a Kínában dolgozó észak-koreai üzletkötőket Dzsang kivégzése után

Nagy számban hazarendeli a Kínában dolgozó észak-koreai külkereskedelmi képviselőket és üzletkötőket a phenjani rezsim, összefüggésben második számú vezetőjének két nappal ezelőtti kivégzésével - közölték szombaton az ügyet ismerő források.

A hazarendeltek a név nélkül nyilatkozó források szerint kiküldetésben dolgoztak az északkelet-kínai Senjang és Dandong városokban, hogy elősegítsék a kétoldalú kereskedelmet és beruházásokat vonzzanak Észak-Koreába.

A kínai kapcsolatokért a legfelső szinten éppen az a Dzsang Szong Tek felelt - az országot vezető Kim Dzsong Un kegyvesztetté vált nagybácsija -, akit csütörtökön hazaárulóként végzett ki a phenjani diktatúra, miután az ősszel külföldre szökött az a munkatársa, aki a legfelsőbb vezetőség pénzügyeit kezelte. Dzsangot azonnal kivégezték, miután a rögtönítélő katonai különbíróság halálra ítélte őt.

Észak-Korea azonban minden jel szerint le akar számolni a hozzá lojális személyekkel is, ezért hazarendeli őket - mutattak rá a dél-koreai hírügynökségnek nyilatkozó források, hozzátéve, hogy "a héten nagy számban sietve utaztak haza a Senjangban és Dandongban dolgozó észak-koreaiak".

Egy másik forrás szerint Észak-Korea azt tervezi, hogy minden tisztségviselőjét hazarendeli Kínából, munkatársaikkal együtt. "Színleg azzal indokolják a lépést, hogy oktatást tartanak nekik a kormány politikájáról, de azok, akikről kimondják, hogy kapcsolatban álltak Dzsang Szong Tekkel, soha többé nem utazhatnak majd külföldre, és tisztogatás áldozataivá válhatnak" - mondta a szintén neve elhallgatását kérő forrás.

Pekingben szombaton azt közölték, hogy Vang Ji külügyminiszter és orosz kollégája, Szergej Lavrov telefonon megállapodtak, folytatják erőfeszítéseiket az észak-koreai nukleáris program korlátozásáról szóló, 2008-ban megrekedt hatoldalú tárgyalások felújítására. A kínai közlemény szerint Vang és Lavrov pénteken tárgyaltak egymással, nem sokkal azután, hogy Észak-Korea bejelentette Dzsang Szong Tek kivégzését. A közlés ugyanakkor nem tér ki arra, hogy Dzsang kivégzéséről is beszéltek volna.

Az Egyesült Államok, Dél-Korea és a kelet-ázsiai térség más államai Kim Dzsong Un észak-koreai vezető további kiszámíthatatlan lépéseitől tartanak. Dzsang kivégzése a legjelentősebb politikai fordulat a világtól elzárt ország életében azóta, hogy apja 2011. decemberi halála után a harmincas éveiben járó Kim Dzsong Un vette át Észak-Korea vezetését.

A kínai állami média szombaton arra figyelmeztetett, hogy Peking "bizonyos korlátozásokat" vezethet be Phenjannal való viszonyában a nemrég még a rendszer második emberének számító Dzsang megdöbbentő kivégzése nyomán. "Az itteni nyilvánosság döntően kedvezőtlenül értékeli a Phenjanban történt minapi eseményeket" - írta vezércikkében a Global Times című állami újság, "éles belharcként" jellemezve a történteket.

"Kínának segítenie kell Észak-Koreát abban, hogy kellően megszilárdíthassa biztonságérzetét, amelyre a leginkább szüksége van, és ami a kulcsa a kölcsönös stratégiai viszonynak. Kínának azonban egyértelművé kell tennie - vélekedett a lap -, hogy Észak-Koreának nagyobb tekintettel kell lennie Kína helyzetére."

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×