eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Osztrák választások - Nehéz tárgyalásokra számítanak a vezető pártok

Nyitottnak mutatkoztak a vasárnapi választás után a jelenlegi osztrák kormánykoalíció pártjai annak megvitatására, hogy a következő ciklusban is folytassák együttműködésüket, ugyanakkor figyelmeztető jelnek tekintik minden korábbinál rosszabb összesített eredményüket, valamint a szélsőjobboldal és egy új liberális párt feltörését.

A vasárnap választáson az előzetes végeredmény szerint a nagykoalíciós pártok összesen a szavazatok 50,9 százalékát szerezték meg, ami reményt ad nekik arra, hogy folytassák az ország irányítását. Az Osztrák Szociáldemokrata Pártra (SPÖ) a szavazatok 27,1 százalékát adták, míg a konzervatív Osztrák Néppárt (ÖVP) 23,8 százalékot kapott.

A két párt ugyanakkor a második világháború óta nem szerepelt ennyire rosszul, és vezetőik szerint ez el kell hogy gondolkodtassa őket a jövőbeni együttműködés módozatait illetően. A 80-as években még ez a két erő adta a parlamenti képviselők 90 százalékát.

A választáson a szélsőjobboldali Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) a harmadik helyen végzett 21,4 százalékkal, utána pedig a Zöldek következnek 11,5 százalékkal. A 4 százalékos küszöböt átlépve bekerült a parlamentbe Frank Stronach milliárdos vállalkozó egy éve alapított pártja, a Stronach Csapata (5,8 százalék), és meglepetésre a szintén új liberális párt, a NEOS (4,8 százalék) is.

A választás után Werner Faymann kancellár (SPÖ) úgy nyilatkozott, hogy a koalíciós pártoknak sok a teendőjük annak érdekében, hogy igazolják győzelmüket, és növeljék a lakosság beléjük vetett bizalmát. A miniszterelnök hangoztatta, azon fog fáradozni, hogy stabil kormány jöhessen létre,.

Az ÖVP-t vezető Michael Spindelegger azt mondta, hogy pártja nyitott a tárgyalásokra eddigi koalíciós partnerével. Nem zára ki viszont az együttműködést az FPÖ-vel és a Stronach-párttal sem - matematikailag ez a három erő is képes lehet közösen kormányt alakítani. "Ébresztőnek kell tekinteni az eredményt - fogalmazott Spindelegger. - Nem folytathatjuk szimplán úgy tovább, ahogy eddig tettük."

Heinz Fischer államfő is értésre adta, hogy pártolná a nagykoalíció folytatását, kijelentve egyebek között azt, hogy a jelenlegi csúcsvezetőket "tanulékonynak" tartja

Az FPÖ vezetője, Heinz-Christian Strache hihetetlennek nevezte az eredményt, és úgy vélekedett, hogy pártja a választások igazi győztese.

Stronach szintén üdvözölte, hogy pártja bekerült a parlamentbe, és ott alkalma lesz új kezdeményezéseket tenni.

Elemzők szerint az eredmény azt tükrözi, hogy a választók nem teljesen elégedettek a kormánynak a nemzetközi gazdasági válság leküzdésére tett lépéseivel, mindenekelőtt a szélesebb körű reformokat hiányolják. Több korrupciós ügy is rontotta a nagykoalíció népszerűségét.

A vasárnapi választáson összesen 6,4 millió választópolgárt vártak az urnákhoz. A részvételi arány a beküldött szavazatokat nem számítva 65,9 százalékos volt, ami jóval alacsonyabb a 2008-as 71,4 százaléknál. A választási kampány fő témái a korrupció elleni harc, a pártfinanszírozási szabályok, az adók és a munkahelyteremtés voltak.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 21:41
×
×
×
×