eur:
392.12
usd:
366.52
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Szír ellenzéki vezetővel tárgyalt az ENSZ-főtitkár

Szíriai ellenzéki vezetővel tárgyalt Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár a világszervezet New York-i székhelyén. Ez volt az első ilyen találkozó azóta, hogy polgárháború tört ki az arab országban.

A koreai diplomata tárgyalópartnere Ahmed Dzserba, a Bassár el-Aszad szíriai elnökkel szembenálló mérsékelt csoportokat tömörítő - a nyugati országok által támogatott - ernyőszervezet, a Szíriai Nemzeti Koalíció (SZNK) vezetője volt.

A tájékoztatás szerint Ban Ki Mun kérte a szíriai ellenzéki vezetőt, hogy az SZNK vegyen részt a november közepére tervezett "Genf-2" konferencián, vagyis a szíriai válság megoldását célzó, az Egyesült Államok és Oroszország által összehívott nemzetközi tanácskozáson. Ahmed Dzserba állítólag késznek mutatkozott arra, hogy az SZNK küldöttséggel képviseltesse magát a svájci tóparti városba. A szíriai politikus nemrégiben közölte: az SZNK csak akkor vesz részt a konferencián, ha annak célja egy olyan teljhatalmú átmeneti kormány felállítása lesz, amelyben nem kaphat szerepet Aszad jelenlegi államfő.

A szíriai kormány várhatóan megütközik azon, hogy az ENSZ-főtitkár a szíriai ellenzék képviselőjével tárgyalt. Az Aszad-rezsim magát tekinti a szíriai nép egyedüli képviselőjének, és következetesen "terroristának" bélyegez minden, vele szembenálló csoportot.

Ban Ki Mun bő két hete kijelentette, a szíriai vezetés "emberiesség elleni bűntetteket" követett el az arab országban dúló polgárháborúban. A harcokban már több mint százezer ember vesztette életét az ENSZ adatai szerint.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 21:41
×
×
×
×